Przepis na to tanie spaghetti dostałem od sąsiadki. Potrawa smakuje rewelacyjnie i jest gotowa raz-dwa
Sos do spaghetti z kiełbasą pozwala wykorzystać resztki produktów spożywczych, które znajdziesz w swojej lodówce. Połączenie słodkiego sosu pomidorowego z wyrazistą w smaku kiełbasą oraz warzywami to doskonały pomysł na szybki obiad. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tanie i pyszne spaghetti.
Jak zrobić tanie spaghetti?
Tanie spaghetti nie wymaga wiele pracy. Podstawę dania stanowi sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej. Poniższy przepis uwzględnia kilka dodatków, które wiele osób znajdzie w swojej kuchni i spiżarni.
Zamiennikiem mięsa mielonego są frankfurterki, które możesz zastąpić inną kiełbasą, szynką bądź boczkiem, a nawet parówkami. Możesz również pominąć dodatek wędliny i zrobić tanie spaghetti z warzywnym sosem. Makaron spaghetti możesz zastąpić innym makaronem, który akurat masz pod ręką.
Ogromną zaletą taniego spaghetti jest nie tylko niewielki koszt przygotowania posiłku, ale także możliwość uniknięcia zmywania całej góry naczyń – do przygotowania potrawy potrzebujesz jedynie garnka, w którym ugotujesz makaron oraz patelni, na której zrobisz sos.
Przepis: Spaghetti z kiełbaskami i sosem warzywnym
To danie robi się bardzo szybko i z tanich składników. Smak sosu możesz modyfikować, dodając do niego ulubione zioła (świeże i suszone) i przyprawy. Ten tani obiad doskonale smakuje w łagodnej, słodkawej wersji oraz z dodatkiem ostrej i wędzonej papryki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g suchego makaronu spaghetti
- 250 g frankfurterek
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników sosuCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w kostkę. Frankfurterki pokrój w plasterki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim frankfurterki. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i seler naciowy. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj oregano i bazylię. Wymieszaj składniki.
- Dodanie passatyZalej kiełbasę z warzywami passatą pomidorową, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 10 minut. W tym czasie wstaw wodę na makaron. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowanie makaronuZagotuj 4 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli i włóż makaron spaghetti. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na sitku lub durszlaku.
- Łączenie makaronu z sosemPrzełóż makaron na patelnię z gorącym sosem i wymieszaj. Jeżeli sos zdążył ostygnąć, to podgrzej potrawę na małym ogniu.
Spaghetti z sosem pomidorowym i kiełbasą podawaj gorące. Przed podaniem udekoruj potrawę umytymi listkami bazylii.
Tanie spaghetti z piekarnika
Wymieszany z sosem pomidorowym makaron możesz krótko zapiec w piekarniku. Jeżeli masz w lodówce żółty ser, to polecam posypać nim danie przed zapiekaniem. Czas pieczenia to około 10 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Opcjonalne dodatki do taniego spaghetti
Potrawa doskonale smakuje z dodatkiem świeżych i mrożonych warzyw. Do sosu możesz dodać m.in. bakłażana, cukinię, pieczarki, marchewkę, kukurydzę i brokuły.