Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina
Pierś z kurczaka to jedno z moich ulubionych mięs. Cenię je za to, że jest delikatne, chude i można je przygotować na wiele sposobów. Na dodatek jest tanie i lubi je też moja rodzina. Dziś powiem wam, jak ostatnio przyrządziłam filet z piersi kurczaka. Obłożyłam go tylko dwoma składnikami i upiekłam. W ten sposób powstało pyszne danie obiadowe.
Czy trzeba marynować pierś z kurczaka przed pieczeniem?
Wszyscy mówią, że mięso powinno się zamarynować przed pieczeniem. Dzięki temu zyskuje na smaku i aromacie i szybciej mięknie w czasie pieczenia. Muszę jednak przyznać, że filet z piersi kurczaka, jak dla mnie jest wyjątkowym mięsem. Wychodzi bowiem smaczny, nawet wtedy, gdy mięso nie leżakuje w marynacie. Co najwyżej odstawiam je na 15-30 minut po przyprawieniu, bo tyle czasu zajmuje mi np. przygotowanie dodatków czy innych składników obiadu. Jeśli więc macie zapas czasowy, możecie przyprawić pierś z kurczaka i wstawić do lodówki na 2 czy więcej godzin. Gdy jednak bardzo wam się spieszy, możecie pominąć etap oczekiwania.
Jak przygotować pierś z kurczaka z fetą i pomidorami?
Przygotowania piersi z kurczaka z fetą i pomidorami zajmuje dosłownie chwilę. Mięso wystarczy przyprawić, ułożyć w naczyniu do zapiekania na warstwie pomidorów, przykryć pomidorami i fetą i wstawić do piekarnika. Prawda, że proste?
Przepis: Pierś z kurczaka pieczona z pomidorami i fetą
Pierś z kurczaka zapiekana pod pierzynką z pomidorów i sera feta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- papryka mielona słodka i ostra
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną soli (pamiętaj o tym, że ser feta jest bardzo słony), pieprzem i papryką, posmaruj olejem. Odstaw na 15-30 minut.
- Krojenie dodatkówPomidory umyj, pokrój w grubsze plastry lub w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz.
- Pieczenie mięsaNaczynie do zapiekania posmaruj olejem, umieść w nim połowę pomidorów. Ułóż na nich piersi z kurczaka, posyp pomidorami i fetą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym można zastąpić ser feta?
Pierś z kurczaka upiekłam pod pierzynką z pomidorów i sera feta, dzięki czemu danie było niezwykle wyraziste w smaku i bardzo soczyste. Jeśli jednak dla kogoś ser feta jest za słony, może go zastąpić innym serem. Tu doskonale sprawdzi się delikatna w smaku, biała mozzarella. Można też sięgnąć po ser z niebieską pleśnią, który również ma wyrazisty smak, ale nie jest aż tak słony.