Zalewam owsiankę na noc, a rano dodaję tylko dwa owoce. Jest pyszna i pomaga na problemy z wypróżnianiem

Dodano:
Owsianka z jabłkiem i daktylami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Nie przepadasz za tradycyjną owsianką? Nocna owsianka to doskonała alternatywa dla gotowanych płatków owsianych. Brak obróbki termicznej sprawia, że danie nie ma papkowatej konsystencji, a dodatki pozwalają dopasować smak zdrowego śniadania do własnych potrzeb.

Nocna owsianka zapewnia długie uczucie sytości i w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie m.in. układu pokarmowego. W ostatnich latach stanowi jedno z najpopularniejszych, zdrowych śniadań. Ja i moja rodzina też chętnie po nią sięgamy. Co więcej, przygotowana wieczorem baza potrawy pozwala nam oszczędzić sporo czasu o poranku – rano wystarczy wymieszać bazę śniadania z dodatkami, by cieszyć się smakiem pożywnego posiłku. Nocną owsiankę często zabieramy też ze sobą do pracy. Takie śniadanie na wynos najlepiej przygotować w słoiku lub szczelnym pojemniku na lunch.

Jak zrobić nocną owsiankę?

Zrobienie nocnej owsianki zajmuje kilka minut. Ekspresowe w przygotowaniu danie na śniadanie pokochają nie tylko dorośli, ale także dzieci. W moim domu nocna owsianka na dobre wyparła inne rodzaje płatków śniadaniowych. Każdy członek mojej rodziny ma swoją ulubioną wersję tego dania. Razem z żoną przepadamy za nocną owsianką z jabłkiem i daktylami, która pobudza metabolizm i daje zastrzyk energii o poranku. Ja wybieram słodkie jabłka, które w połączeniu z daktylami sprawiają, że płatki nie wymagają dodawania cukru. Możesz oczywiście dosłodzić śniadanie do smaku, dodając do płatków z owocami miód lub np. syrop z agawy.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby owsianka miała gęstą konsystencję, to dodaj do płatków 200 ml mleka. Półpłynną owsiankę przygotujesz, dodając do płatków 250 ml mleka.

Przepis: Nocna owsianka z jabłkiem i daktylami

Tę pyszną owsiankę możesz jeść nie tylko na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 8 płaskich łyżek płatków owsianych
  • 200 ml mleka krowiego
  • 1 średnie jabłko
  • 10 suszonych daktyli bez pestek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owsiankiPłatki owsiane zalej zimnym lub letnim mlekiem, wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  2. Przygotowanie dodatkówJabłko umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój owoc w ćwiartki i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Możesz również zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach. Daktyle bez pestek pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Łączenie składnikówDodaj jabłko i daktyle do namoczonych w mleku płatków, wymieszaj i ciesz się smakiem szybkiego śniadania.

Porada: jeżeli nie możesz jeść płatków owsianych np. z powodu alergii, to możesz przygotować zdrowe śniadanie z dodatkiem innych płatków pełnoziarnistych np. płatków jęczmiennych lub płatków gryczanych.

Prozdrowotne właściwości nocnej owsianki z jabłkiem i daktylami

Połączenie bogatych w błonnik płatków owsianych, jabłek i daktyli pozwala w prosty sposób przyśpieszyć metabolizm i pobudzić leniwe jelita do intensywnej pracy. Jeżeli chcesz dodatkowo usprawnić pracę jelit i podnieść wartości odżywcze owsianki, to możesz do niej dodać 1-2 łyżki otrębów/zarodków owsianych, pszennych lub żytnich.

Bogate w węglowodany płatki owsiane przez długi czas dostarczają organizmowi energii, zapobiegając nagłym napadom głodu, senności i zaburzeniom koncentracji oraz pomagają uniknąć ochoty na coś słodkiego, która związana jest ze spadkiem poziomu glukozy we krwi.

Warto również wiedzieć, że regularne spożywanie płatków owsianych pomaga zadbać o wygląd sylwetki i zdrowie układu sercowo-naczyniowego – znajdujące się w płatkach owsianych beta-glukany obniżają poziom złego cholesterolu.

Pamiętaj, że prozdrowotne właściwości mają jedynie płatki owsiane, które nie zostały nadmiernie przetworzone, czyli płatki owsiane zwykłe i górskie. Płatki owsiane błyskawiczne są produktem wysoko przetworzonym, co sprawia, że dostarczają do organizmu niewiele cennych składników odżywczych.

Zalety nocnej owsianki

Dzięki nocnej owsiance nie musisz rano tracić czasu na stanie przy kuchni lub zastępować zdrowego śniadania kupioną w drodze do pracy drożdżówką lub kanapką. Wiele możliwości modyfikacji przepisu pozwala dopasować smak owsianki do pory roku, stosowanej diety i indywidualnych preferencji. Latem idealnym dodatkiem do śniadania są świeże owoce oraz musy owocowe, a zimą rozgrzewające przyprawy np. cynamon, mielone goździki, imbir i kardamon, dzięki którym zyskasz dodatkową ochronę przed sezonowymi infekcjami.

Płatki owsiane możesz zalać nie tylko mlekiem, ale także napojem roślinnym, jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką oraz wodą. Do bazy zdrowego śniadania możesz dodać świeże i suszone owoce, kakao, orzechy lub warzywa m.in. pomidory, ogórki, paprykę oraz rzodkiewkę. Owsiankę wytrawną z warzywami polecam przygotować z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porada: płatki owsiane możesz również zalać mlekiem rano i zjeść zdrową owsiankę na podwieczorek lub kolację.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...