O tę przekąskę z papryki zawsze proszą mnie znajomi. Jest pyszna i sycąca, a robię ją raz-dwa

Dodano:
Nadziewana papryka smażona w panierce Źródło: Shutterstock / images.etc
Odkąd pierwszy raz przygotowałam tę przekąskę z papryki na spotkanie ze znajomymi, teraz musi być zawsze. Gdy ich zapraszam, pytają, czy papryka będzie. Pewnie, że zrobię, skoro wszystkim tak smakuje i nie ma przy niej dużo pracy.

Przekąski potrafią być tak smaczne i zróżnicowane, że mogłabym się żywić tylko nimi. Oczywiście nie mówię o gotowych przegryzkach typu chipsy czy orzeszki, a o domowych przysmakach. Jednym z nich jest faszerowana papryka, którą smażę w panierce. Od kilku lat jest obowiązkową przegryzką na spotkaniach ze znajomymi. Wszystkim bardzo posmakowała, a ja lubię ją robić.

Jaką paprykę wybrać na przekąskę?

Nadziewać można w zasadzie wszystkie papryki. Jednak na smażoną przekąskę nie wszystkie nadają się tak samo dobrze. Chodzi głównie o wielkość strączków. Dobrze by nie były zbyt duże, bo wtedy szybciej się smażą. Dlatego najlepiej nadają się długie, wąskie papryczki, które występują w wersji słodkiej i pikantnej. Można też sięgnąć po papryczki czereśniowe, które są kuliste, ale też nieduże. Wybór tak naprawdę zależy od waszych preferencji smakowych.

Jak zrobić faszerowaną paprykę smażoną w cieście?

Przygotowanie faszerowanej papryki smażonej w cieście zaczynam zawsze od oczyszczenia papryczek. Potem raz-dwa robię farsz, upycham go w strączkach, całość panieruję i wkładam na gorący olej. Ot i cała tajemnica pysznej przekąski.

Przepis: Faszerowane papryczki smażone w panierce

Papryczki nadziewane twarogowym farszem i smażone w chrupiącej panierce

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
eur
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 8 długich papryczek
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczanie paprykiPapryczki umyj, wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, by skórka zmiękła, osącz. Z każdej odkrój spiczastym nożykiem ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Ze środka wyjmij wszystkie nasionka.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Połącz ze zmiażdżonym czosnkiem i sezamem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Nadziewanie i smażenie paprykiKażdą papryczkę napełnij przygotowanym farszem, wciskając go przez wycięcie. Papryczki panieruj w mące, rozkłóconym jajku, w tartej bułce i znów w jajku i w tartej bułce. Smaż w sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju, często je obracając, by równomiernie się usmażyły. Wyjmij papryczki, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Faszerowana papryka smażona w cieście – wskazówki

Oto, na co warto zwrócić uwagę, by przekąska smakowała, jak trzeba.

  • Papryczki najlepiej jest oczyścić, wycinając małym nożykiem ogonek wraz z gniazdkiem nasiennym. Potem wystarczy usunąć nasionka. Nacięcie powinno być, jak najmniejsze, by farsz nie wypływał w czasie smażenia.
  • Papryczki można usmażyć wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w gorącym piekarniku (ok. 10 minut w 170 stopniach Celsjusza). Można je też nadziać, obtoczyć w panierce i przed podaniem tylko je usmażyć.
  • Te papryczki najlepiej smakują, gdy są dobrze ciepłe. Można je jeść jako przekąskę, np. z sosem jogurtowym, czosnkowym lub serwować, jako dodatek do dania głównego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...