Robię szybką zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne. To proste danie zachwyca smakiem całą rodzinę

Dodano:
Zapiekanka ziemniaczana à la lasagne Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Zapiekanka ziemniaczana pozwala wykorzystać resztki różnych produktów spożywczych. Pomiędzy warstwami ziemniaków można ułożyć mięso, wędliny, warzywa i sery, dopasowując smak potrawy do upodobań. Poznaj mój przepis na szybką i tanią zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne.

Zapiekanka ziemniaczana à la lasagne nie wymaga długiego przygotowywania. Warstwy ziemniaków przekładam dodatkami i ekspresowym w przygotowaniu sosem. Całość wkładam do piekarnika, więc pyszny obiad robi się niemal sam. Ta potrawa idealnie sprawdza się, gdy nie mam dużo czasu na przygotowanie domowego posiłku.

Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki ziemniaczanej?

Do zapiekanki ziemniaczanej kupuję ziemniaki sałatkowe (np. Irga, Irys, Bellarosa), które nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Danie najlepiej zrobić z podgotowanych ziemniaków. Do zapiekanki możesz użyć ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz obranych przed gotowaniem.

Wskazówka: jeżeli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu i podczas gotowania okaże się, że są to ziemniaki mączyste (suche i rozpadające się podczas gotowania), to możesz je przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem z odrobiną masła i ulubionych przypraw oraz zrobić zapiekankę à la lasagne z tłuczonymi ziemniakami. Wystarczy, że przełożysz warstwy ziemniaczanego puree sosem, szynką oraz serem. Zapiekankę ziemniaczaną w tej wersji możesz również przygotować z ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne?

Żeby zrobić zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne, wystarczy przygotować wszystkie składniki, ułożyć je w naczyniu i wstawić do piekarnika. Potrawa nie wymaga długiego pieczenia – podgotowane ziemniaki dojdą w około 20 minut.

Ser do zapiekanki ziemniaczanej powinien dobrze się topić. Możesz użyć kilku rodzajów sera np. goudy, cheddarq, pleśniowego i mozzarelli. Smak zapiekanki możesz wzbogacić, dodając np. kiełbasę, boczek, kurczaka z rosołu lub inne mięso gotowane, smażone i pieczone, które masz pod ręką. Tłuste wędliny i mięso warto wcześniej podsmażyć na patelni.

Aby zapiekanka była wilgotna, dodaję sos beszamelowy. Nie podaję w przepisie ilości gałki muszkatołowej – dopraw nią sos zgodnie z własnymi preferencjami (możesz również pominąć ten składnik). Do przyprawienia sosu beszamelowego idealnie nadaje się biały pieprz, ale możesz również użyć pieprzu czarnego. Jeżeli nie lubisz sosu beszamelowego, to możesz go zastąpić np. passatą pomidorową z podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz bazylią.

Porada: przygotuj wszystkie składniki na zapiekanką, zanim przystąpisz do robienia sosu beszamelowego, który szybko zastyga i trudno jest go rozsmarować pomiędzy warstwami zapiekanki, gdy ostygnie.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana à la lasagne

To pyszne, szybkie i tanie w przygotowaniu danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 300 g szynki
  • 300 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 2 szklanki półtłustego lub pełnotłustego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i biały lub czarny pieprz

Do wysmarowania formy:

  • 1 łyżeczka masła lub oleju

Do dekoracji:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź je na sitku i pozostaw do ostygnięcia. Czas gotowania ziemniaków al dente to około 15 minut (w zależności m.in. od rodzaju i wielkości ziemniaków). Przestygnięte ziemniaki pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Szynkę i ser w kawałkach pokrój na niezbyt duże kawałki np. w paseczki. Wędliny i sera w plastrach nie musisz kroić.
  2. Przygotowanie sosu beszamelowegoMleko lekko podgrzej – powinno być letnie. Na patelni lub w rondlu z rączką roztop masło, uważając, żeby się nie przypaliło – ustaw małą moc palnika. Do roztopionego masła dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszając rózgą kuchenną, połącz składniki. Rozcieraj powstające grudki. Zasmażka powinna być jasna i mieć gładką konsystencję. Do gotowej zasmażki wlewaj cienkim strumieniem letnie mleko. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki. Gotuj sos na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. WykonanieNaczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Wyłóż pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Rozsmaruj sos na ziemniakach. Na sos beszamelowy wyłóż szynkę i żółty ser. Posyp ser 1-2 szczyptami roztartego w dłoniach oregano (możesz pominąć ten składnik lub użyć innych ziół). Wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, sosu beszamelowego, szynki, sera i ziół. Powtórz czynności, robiąc kolejną warstwę zapiekanki. Na wierzchu potrawy ułóż ziemniaki, posmaruj je pozostałym sosem i wyłóż ser żółty.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Jeżeli wierzch zapiekanki będzie zbyt szybko się rumienił, to możesz przykryć ją pokrywką lub arkuszem papieru do pieczenia i odkryć na 5 minut przed końcem pieczenia.

Jak podawać zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne?

Zapiekankę ziemniaczaną à la lasagne podawaj gorącą. Przed podaniem posyp wierzch potrawy posiekaną natką pietruszki. Możesz również udekorować potrawę posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...