Te francuskie rożki robię 10 minut, a piekę 15. Są chrupiące i niezwykle aromatyczne
Uważam, że wszystkie łakomczuchy powinny mieć w swoich zapasach ciasto francuskie. Można bowiem z niego ekspresowo wyczarować słodkie co nieco. Kształt nie ma tu znaczenia, choć im mniej wymyślny, tym większa oszczędność czasowa. Moim ulubionym są rożki, które powstają przez zlepienie dwóch naprzeciwległych rogów kwadratu nad farszem. Są bardzo proste i bardzo efektowne.
Czym można nadziać francuskie rożki?
Do nadziewania rożków z ciasta francuskiego najlepiej jest użyć zwartego, dość gęstego farszu. Może to być marmolada, gęste powidła, czekolada czy mięsiste owoce. Chodzi o to, by farsz nie wypłynął z ciastek w czasie pieczenia. Ja lubię sięgać po śliwki węgierki, ale nie tylko. Dobrze też sprawdzają się tu brzoskwinie czy morele, a także jabłka i gruszki. Owoce wcześniej można obtoczyć w cukrze, z ewentualnym dodatkiem cynamonu. Oba składniki dodadzą ciastkom pełniejszego smaku.
Jak zrobić francuskie rożki ze śliwką?
Robiąc francuskie rożki ze śliwką, wykorzystuję jeszcze jeden składnik. Są nim blanszowane migdały. Wkładam po jednym do śliwki w miejsce usuniętej pestki. Dzięki temu ciastka, mają jeszcze ciekawszy smak i strukturę.
Przepis: Francuskie rożki ze śliwką
Ciastka z ciasta francuskiego, nadziewane śliwką i migdałem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 12 śliwek np. węgierek
- 12 blanszowanych migdałów
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 białko jaja
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śliwekŚliwki umyj, osusz. Każdą natnij, wyjmij z niej pestkę. Do każdej śliwki wsyp trochę cukru wymieszanego z cynamonem i włóż migdał.
- Formowanie ciastekCiasto francuskie pokrój na 12 kwadratów. Na każdym połóż po przekątnej jedną śliwkę. Dwa naprzeciwległe rogi ciasta posmaruj białkiem i zlep je nad śliwką.
- Pieczenie ciastekRożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka oprósz cukrem pudrem.
Ciastka z ciasta francuskiego – rady
Oto kilka wskazówek, dzięki którym ciastka francuskie wyjdą lepsze niż z cukierni.
- Ciastka z ciasta francuskiego należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Najlepsza to 200-210 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze ciasto francuskie ładnie rośnie i powstają w nim charakterystyczne listki. Gdy temperatura będzie zbyt niska, masło wytopi się z ciastek, nim te wyrosną.
- By zlepić dwie warstwy ciasta francuskiego, nie ma się co silić z ich zlepianiem. Lepiej będzie posmarować jedną warstwę białkiem, a potem położyć drugą warstwę i lekko docisnąć. Białko szybko się ścina w czasie pieczenia, więc spoi obie części ciasta.
- Ciasto francuskie najlepiej smakuje wkrótce po upieczeniu. Najlepiej więc upiec na raz taką porcję ciastek, która zostanie szybko zjedzona.