Biorę maślankę i dwa sezonowe owoce. Już po godzinie zajadam się pysznym ciastem
Ciasto na maślance ładnie wyrasta, jest puszyste, a zarazem wilgotne. Moja propozycja to ciasto maślankowe ze śliwkami węgierkami i brzoskwiniami. Dla mnie to idealny deser na koniec lata, bo soczyste brzoskwinie kojarzą się mi się z wakacjami, a aromatyczne śliwki już z jesienią. Ich smaki łączą się doskonale, a wszystko podkręca kruszonka już w bardzo jesiennym klimacie, bo z cynamonową nutą.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami?
Zrobienie ciasta maślankowego jest dziecinnie proste. Nie potrzeba żadnego miksera, żadnego robota, nie trzeba niczego ubijać, rozdzielać, ucierać, ani czekać aż wyrośnie. Wystarczy jedynie wymieszać suche i mokre składniki w osobnych miskach, a potem je połączyć. Wystarczy do tego zwykły widelec lub szpatułka.
W przepisie ważnym elementem jest kruszonka. Aby wyszła idealna, zacznij od niej całe przygotowania: masło musi być zimne, a sam proces mieszania składników możliwie szybki. Ja kruszonkę zawsze wkładam choć na chwilę do zamrażarki. Można ją także przygotować wcześniej i wykładać na ciasto nawet zmrożoną.
Przepis: Ciasto z brzoskwiniami i śliwkami
Proste ciasto owocowe na maślance.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 brzoskwinie
- 10 g śliwek węgierek
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g cukru
- 40 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie kruszonkiWymieszaj składniki na kruszonkę (rozcierając w palcach). Wstaw do lodówki lub do zamrażarki.
- Robienie ciasta, szykowanie owocówW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Owoce wypestkuj. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki, a brzoskwinie w plastry lub w kostkę.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce i posyp schłodzoną kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Inne pomysły na maślankowe ciasto z owocami
Przepis możesz w łatwy sposób zmieniać i za każdym razem zaskakiwać bliskich innym deserem. Wykorzystaj w tym celu dowolne owoce, np. same śliwki, same brzoskwinie, ale też inne: np. gruszki, winogrona, truskawki czy borówki.
Eksperymentować można także z kruszonką. Do ciasta ze śliwkami i brzoskwiniami idealnie będzie pasowała kruszonka orzechowa. Wówczas zwykłą mąkę pszenną zamień na dowolną mąkę orzechową lub migdałową. Świetnie sprawdzi się np. mąka z orzechów włoskich albo z orzechów laskowych.
Ciasto warto podawać lekko ciepłe, wówczas idealnie będzie do niego pasowała gałka dobrych lodów waniliowych albo śmietankowych.