Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktów
Chutney jabłkowy w moim domu przyjął się od razu. Ten sos z jabłek ma nietuzinkowy smak i trochę obawiałam się reakcji moich bliskich. Jednak od pierwszej okazji do zjedzenia minęło już sporo czasu, a oni wciąż dodają go do swoich przekąsek i pytają o obiad z jego udziałem. Co ich w chutney urzekło? Myślę, że bogaty smak, na który wpłynęła historia.
Czym jest chutney i skąd pochodzi?
Chutney to wywodzący się z Indii sos, który zwykle robiony jest z owoców, warzyw, octu, cukru i przypraw. Wytwarzanie go było sposobem na za konserwowanie żywności, a każdy region Indii miał swoje własne, unikalne przepisy na ten sos. W Europie chutney pojawił się za sprawą brytyjskich kolonistów. Podczas pobytu w Indiach pokochali oni ten pikantny sos i zabrali go ze sobą do ojczyzny. Nic dziwnego, skoro chutney charakteryzują gęsta konsystencja, bogaty smak i niezliczone możliwości zastosowania. Wersja z jabłkiem jest najpopularniejszą i znaną już niemal na całym świecie odsłoną tego smakowitego dodatku.
Ma wyjątkowo przyjemny słodko-kwaśno-ostry smak, który fantastycznie podkreśla smak wielu dań. Wykonanie natomiast jest niemalże błyskawiczne, więc trzeba spróbować. Zwłaszcza że cena składników też nie jest wygórowana.
Jak zrobić chutney jabłkowy?
Sos z jabłek przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że sporządzisz syrop cukrowo-octowy z dodatkiem przypraw i poddusisz w nim jabłka oraz cebulę. Owoce na chutney wcześniej zmieszaj jeszcze z odrobiną soku z cytryny, a zachowasz ich kolor i przełamiesz delikatnie słodki smak. Całość możesz zamknąć w słoikach i cieszyć się tym niebagatelnym dodatkiem przez dłuższy czas.
Przepis: Chutney jabłkowy
Pyszny sos z jabłek, który podkreśli smak wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 198 w każdej porcji
Składniki
- 500 g jabłek
- 2 średnie cebule
- 250 ml octu winnego
- 200 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówImbir obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wrzuć do dużej miski, wymieszaj je z sokiem z cytryny i przykryj naczynie talerzem.
- Robienie chutneyDo garnka wlej ocet. Wsyp cukier i zagotuj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Wtedy wrzuć cynamon oraz imbir. Wymieszaj i gotuje 5-6 minut. Wrzuć jabłka i cebulę. Podgrzewaj jeszcze 8-10 minut. Przenieś do czystych słoików.
- Pasteryzowanie sosuSłoiki z chutney przenieś do wyłożonego ściereczką garnka. Wlej wodę do ¾ ich wysokości i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut. Wyjmij przetwory na blat. Ostudź i przenieś do spiżarki.
Z czym podawać chutney jabłkowy?
Sos z jabłek doskonale pasuje do pieczonych mięs np. do wieprzowiny czy drobiu. Jego bogaty smak znakomicie podkreśla też smak serów. Podaj go z brie czy camembertem, a jedzący od razu się zachwycą.
Chutney jabłkowym możesz również posmarować grzanki lub kanapki z ulubioną wędliną czy warzywami. Sos z jabłek sprawdza mi się także jako dodatek do burgerów czy urozmaicenie smaku lekkich letnich sałatek.