Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktów

Dodano:
Chutney jabłkowy Źródło: Shutterstock / HC Fotostudio
Chutney jabłkowy jest prawdziwą uczta dla podniebienia. Ten aromatyczny sos z jabłek robi się w chwilę, a świetnie podkreśli smak wielu dań. Musisz spróbować.

Chutney jabłkowy w moim domu przyjął się od razu. Ten sos z jabłek ma nietuzinkowy smak i trochę obawiałam się reakcji moich bliskich. Jednak od pierwszej okazji do zjedzenia minęło już sporo czasu, a oni wciąż dodają go do swoich przekąsek i pytają o obiad z jego udziałem. Co ich w chutney urzekło? Myślę, że bogaty smak, na który wpłynęła historia.

Czym jest chutney i skąd pochodzi?

Chutney to wywodzący się z Indii sos, który zwykle robiony jest z owoców, warzyw, octu, cukru i przypraw. Wytwarzanie go było sposobem na za konserwowanie żywności, a każdy region Indii miał swoje własne, unikalne przepisy na ten sos. W Europie chutney pojawił się za sprawą brytyjskich kolonistów. Podczas pobytu w Indiach pokochali oni ten pikantny sos i zabrali go ze sobą do ojczyzny. Nic dziwnego, skoro chutney charakteryzują gęsta konsystencja, bogaty smak i niezliczone możliwości zastosowania. Wersja z jabłkiem jest najpopularniejszą i znaną już niemal na całym świecie odsłoną tego smakowitego dodatku.

Ma wyjątkowo przyjemny słodko-kwaśno-ostry smak, który fantastycznie podkreśla smak wielu dań. Wykonanie natomiast jest niemalże błyskawiczne, więc trzeba spróbować. Zwłaszcza że cena składników też nie jest wygórowana.

Jak zrobić chutney jabłkowy?

Sos z jabłek przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że sporządzisz syrop cukrowo-octowy z dodatkiem przypraw i poddusisz w nim jabłka oraz cebulę. Owoce na chutney wcześniej zmieszaj jeszcze z odrobiną soku z cytryny, a zachowasz ich kolor i przełamiesz delikatnie słodki smak. Całość możesz zamknąć w słoikach i cieszyć się tym niebagatelnym dodatkiem przez dłuższy czas.

Przepis: Chutney jabłkowy

Pyszny sos z jabłek, który podkreśli smak wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
198 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 2 średnie cebule
  • 250 ml octu winnego
  • 200 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówImbir obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wrzuć do dużej miski, wymieszaj je z sokiem z cytryny i przykryj naczynie talerzem.
  2. Robienie chutneyDo garnka wlej ocet. Wsyp cukier i zagotuj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Wtedy wrzuć cynamon oraz imbir. Wymieszaj i gotuje 5-6 minut. Wrzuć jabłka i cebulę. Podgrzewaj jeszcze 8-10 minut. Przenieś do czystych słoików.
  3. Pasteryzowanie sosuSłoiki z chutney przenieś do wyłożonego ściereczką garnka. Wlej wodę do ¾ ich wysokości i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut. Wyjmij przetwory na blat. Ostudź i przenieś do spiżarki.

Z czym podawać chutney jabłkowy?

Sos z jabłek doskonale pasuje do pieczonych mięs np. do wieprzowiny czy drobiu. Jego bogaty smak znakomicie podkreśla też smak serów. Podaj go z brie czy camembertem, a jedzący od razu się zachwycą.

Chutney jabłkowym możesz również posmarować grzanki lub kanapki z ulubioną wędliną czy warzywami. Sos z jabłek sprawdza mi się także jako dodatek do burgerów czy urozmaicenie smaku lekkich letnich sałatek.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...