Moja rodzina oszalała na punkcie tej kolacji. Nie chcą już żadnych hamburgerów, ani pizzy

Dodano:
Bruschetta z bazylią Źródło: Shutterstock / PhotoJuli86
Moja rodzina pokochała włoską kuchnię. Co i raz prosi o jakieś jej przysmaki. Ku mojej radości na kolację wcale nie zamawiają pizzy, a kanapki. Jednak nie takie zwykłe, lecz na grzankach. Mało przy nich pracy, a są pyszne.

Uwielbiam włoską kuchnię, bo jest prosta i pełna smaku. Wiele potraw robi się w niej szybko i łatwo. Należy do nich bruschetta, czyli kanapki na grzankach. Muszę przyznać, że po wakacjach we Włoszech, jest to nasza ulubiona, rodzinna kolacja. A ma tę zaletę, że nie jest pracochłonna. Nie wymaga też wielu wymyślnych składników. Gorąco polecam ten przepis tym, którzy szukają powiewu świeżości w kuchni.

Co to jest bruschetta?

Bruschetta to tak naprawdę włoska przekąska, która doskonale nadaje się na lekką kolację. Są to chrupiące kromki pieczywa, które obkłada się prostymi składnikami, zwykle pomidorami, mozzarellą, bazylią i ewentualnie szynką parmeńską. Pieczywo na bruschettę opieka się na grillu lub w piekarniku, by uzyskało chrupkość. Zwykle wykorzystuje się tu ciabattę, choć można też lekki, pszenny chleb. Zrumienione kromki pieczywa należy natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Potem układa się na nich wspomniane wyżej dodatki.

Jak zrobić bruschettę z pomidorami, mozzarellą i bazylią?

Przygotowanie bruschetty jest bardzo proste. Trzeba jednak zadbać o to, by w pierwszej kolejności przygotować dodatki do grzanek. Dzięki temu zrumienione pieczywo nie będzie czekało i stygło, a od razu, póki ciepłe, można je będzie zjeść z dodatkami.

Przepis: Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Chrupiące kanapki z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera mozzarella i listków bazylii

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 12 kromek ciabatty lub lekkiego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • listki bazylii
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówZąbki czosnku obierz, przekrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, pokrój w plasterki. Listki bazylii opłucz, osusz. Pestki słonecznika i dyni podpraż na suchej patelni, wystudź.
  2. Pieczenie pieczywaKromki pieczywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 3 minuty, aż będą chrupiące.
  3. Serowanie bruschettyKażdą kromkę pieczywa natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. Potem obłóż plasterkami pomidorków i mozzarelli, udekoruj listkami bazylii. Skrop oliwą, posyp pestkami.

Czym jeszcze można obłożyć bruschettę?

Bruschettę najczęściej podaje się z pokrojonymi pomidorami. Doprawia się je zwykle bazylią, solą, pieprzem i oliwą, dzięki czemu są pełne smaku. Jednak zrumienione pieczywo można też podać z: wędliną (zwykle szynką parmeńską), parmezanem, ricottą, zielonym pesto, wędzonym łososiem albo z podsmażonymi pieczarkami. Dobrym dodatkiem do bruschetty będą też oliwki czy pasta z oliwek, a także awokado, grillowany bakłażan albo cukinia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...