Kremowe lasagne ze szpinakiem i serami. To mój przepis na najlepszy bezmięsny obiad dla całej rodziny
Uwielbiam połączenie szpinaku, wyrazistych w smaku, kremowych serów, delikatnego makaronu oraz sosu beszamelowego. Mógłbym jeść szpinakową lasagne niemal codziennie, podobnie jak moja rodzina. Niestety, potrawa ta zawiera sporo kalorii, więc gości na moim stole nie częściej niż raz w miesiącu.
Jak przygotować makaron do lasagne?
Lasagne możesz przygotować zarówno z suchym, jak i lekko podgotowanym makaronem. Jeden i drugi sposób przygotowania lasagne ma swoje wady i zalety.
Robiąc lasagne z suchym makaronem, zaoszczędzisz nieco czasu podczas przygotowywania potrawy, ale musisz wydłużyć czas pieczenia do 40-45 minut. Może się zdarzyć, że makaron, który tworzy pierwszą i ostatnią warstwę lasagne, będzie bardzo miękki, a makaron, który znajduje się wewnątrz potrawy niedogotowany. Z suchym makaronem najlepiej robić lasagne, która nie składa się z kilku warstw.
Robiąc lasagne z podgotowanym makaronem, nie musisz obawiać się, że potrawa wyjdzie niedopieczona. Trzeba jednak uważać, żeby płaty makaronu nie posklejały się w czasie gotowania oraz kontrolować czas obróbki termicznej. Jeżeli makaron będzie zbyt długo w gorącej wodzie, to może rozgotować się w czasie pieczenia.
Porada: Gotuję makaron do lasagne na dużej, głębokiej patelni. Do osolonego wrzątku wkładam 3-4 płaty makaronu, czekam 2 minuty i delikatnie przekładam makaron bezpośrednio do formy, w której piekę potrawę. Ten sposób przygotowania makaronu do lasagne nigdy mnie nie zawiódł. Do gotowania makaronu możesz również użyć wypełnionego niewielką ilością wody płytkiego i szerokiego rondla.
Jaki szpinak na farsz do lasagne?
Farsz szpinakowy zawsze robię ze świeżych liści szpinaku, które nie rozpadają się w czasie smażenia. Smaczny farsz szpinakowy przygotujesz również z mrożonych liści szpinaku, którego nie musisz rozmrażać przed smażeniem. Szpinak rozdrobniony, nie jest dobrym wyborem, bo wymaga bardzo długiego odparowywania wody.
Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?
Podczas przygotowywania lasagne bardzo ważna jest organizacja pracy. Najlepiej jednocześnie przygotowywać farsz, sos i gotować makaron. Do farszu możesz dodać jeden lub kilka rodzajów sera. Ze smakiem szpinaku świetnie komponują się nie tylko sery uwzględnione w poniższym przepisie, ale również ser brie i ser camembert, które możesz ułożyć na wierzchu potrawy. Jeżeli masz pod ręką inne sery, które dobrze się topią np. ser edamski lub ser gouda, to również możesz ich użyć. Jeżeli liczysz kalorie, to możesz zmniejszyć kaloryczność farszu, dodając do niego jedynie ser feta.
Przepis: Lasagne ze szpinakiem
Danie piekę w formie o wymiarach 20 x 30 cm. Używam włoskiego makaronu o wymiarach 10 x 5 cm. Farszu z poniższego przepisu wystarcza do przygotowania lasagne z 36 płatów makaronu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 995 w każdej porcji
Składniki
- 600 g makaronu lasagne
Na farsz:
- 600 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 250 g sera mozzarella w kostce
- 200 g sera feta
- 250 g sera gorgonzola
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i biały lub czarny pieprz
Do wysmarowania formy:
- 1 łyżeczka masła lub oleju
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników farszuSzpinak przebierz i oderwij łodyżki. Umyj, odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Duże liście porwij na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ser feta i ser gorgonzola pokrusz na małe kawałki. Mozzarellę w kostce zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- SmażenieNa głębokiej patelni podgrzej masło. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1-2 minuty, cały czas mieszając. Na podsmażony czosnek dodawaj partiami liście szpinaku i smaż na małym ogniu, często mieszając. Świeży szpinak szybko zmniejsza swoją objętość, więc nie musisz obawiać się, że spora ilość liści nie zmieści się na patelni. Gdy włożysz cały szpinak na patelnię, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu, cały czas mieszając. Miękki szpinak dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie pod patelnią i dodaj pokruszony ser feta, ser gorgonzola i ser mozzarella. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą.
- Przygotowanie sosu beszamelowegoMleko wlej do garnuszka lub rondelka i lekko podgrzej – powinno być letnie. Na patelni lub w garnku roztop masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Do masła dodaj mąkę pszenną i cały czas mieszając rózgą kuchenną, połącz składniki – z masła i mąki powinna powstać jednolita masa. Jeżeli w zasmażce pojawią się grudki, to rozetrzyj je łyżką. Do jasnej zasmażki stopniowo wlewaj letnie mleko, cały czas mieszając. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gęsty sos beszamelowy dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wskazówka: do sosu beszamelowego możesz dodać starty na tarce o małych oczkach parmezan.
- Przygotowanie makaronu lasagnePrzygotuj makaron lasagne. Formę, w której będziesz piec danie, wysmaruj masłem lub olejem. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę makaronu. Posmaruj makaron 1/3 sosu beszamelowego, wyłóż połowę farszu i posyp połową oregano. Powtórz czynności, wykładając kolejną warstwę makaronu, sosu beszamelowego, szpinakowo-serowego farszu i oregano. Wierzch zapiekanki przykryj makaronem. Na makaron wyłóż resztę sosu beszamelowego. Wskazówka: wierzch lasagne możesz dodatkowo posypać serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie ze szpinakową lasagne do gorącego piekarnika i piecz 20-25 minut – wierzch lasagne powinien ładnie się przyrumienić.
Jak podawać lazanie ze szpinakiem?
Lasagne ze szpinakiem podawaj gorącą. Pokrój zapiekankę w kwadraty lub prostokąty i delikatnie przełóż na talerze. Możesz udekorować każdą porcję potrawy listkami bazylii lub inną ulubioną zieleniną.