Rozgniatam twaróg, dodaję proste składniki i smażę puszyste placki. Wszystkim smakują

Dodano:
Puszyste placki twarogowe Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Jeśli macie ochotę na pożywne placki, dodajcie do nich twaróg. Będą pełne wartościowych składników, a przygotowane według mojego przepisu wyrosną, jak na drożdżach. Ich wygląd i smak z pewnością was zachwycą.

Placki, placuszki i racuchy to prosty sposób na smaczny posiłek. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć porcje ciasta na patelni. Dziś przygotuję pożywne placki na bazie twarogu. Mąka i jajka będą w nich tylko dodatkiem. Jestem pewna, że zachwycą was wyglądem i smakiem.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Twaróg to produkt mleczny, który jest lżej strawny niż mleko. A to dlatego, że w procesie produkcji obniża się w nim zawartość laktozy – cukru, który często powoduje nietolerancję. Może przy tym zawierać probiotyki, które dobrze wpływają na układ trawienny i odpornościowy. Poza tym twaróg stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia, fosforu, magnezu, witamin A i B12. Dzięki temu wzmacnia organizm, dobrze wpływa na kości i zęby, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak zrobić puszyste placki z twarogu?

Do przygotowania puszystych placków najlepiej wykorzystać twaróg w kostce. Powinien być dość zwięzły, ale kremowy. Może to być twaróg półtłusty lub chudy, gdy liczycie kalorie. Tłusty oczywiście też, choć jest najbardziej kaloryczny. Twaróg należy rozdrobnić widelcem, ale mogą w nim pozostać grudki. Będą stanowiły urozmaicenie w strukturze.

Przepis: Puszyste placki z twarogu

Szybkie placki twarogowe z dodatkiem piany z białek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g twarogu w kostce
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg włóż do miski, rozgnieć widelcem, jednak nie na gładko. Dodaj do niego żółtka, mąkę, cukier i spulchniacz, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  2. Smażenie plackówPatelnię rozgrzej, wlej trochę oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Placki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać puszyste placki z twarogu?

Puszyste placki z twarogu najlepiej smakują podane na słodko. Można je więc oprószyć cukrem pudrem, posmarować dżemem, konfiturą lub powidłami albo polać miodem czy syropem klonowym. Dobrze też będą smakować w połączeniu z owocami, najlepiej jagodowymi lub twardszymi, pokrojonymi na kawałki. Owoce można też zblendować z cukrem i wylać na talerzyk do maczania.

Puszyste placki z twarogu można również serwować z wytrawnymi dodatkami. Takie placki dobrze będą smakować podane z kwaśną śmietaną, duszonymi warzywami czy z surówką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...