Ubijam śmietankę i w 10 minut robię pyszny deser. Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy przepis
Co prawda mam zawsze w domu schowane gdzieś cukierki, czekoladę czy ciastka. Jednak to nie to samo, co zjedzenie pysznego deseru. Dlatego, gdy tylko mam 10 minut czasu, jestem w stanie zrobić coś o wiele smaczniejszego, niż gotowiec ze sklepu. Chociażby deser na bazie bitej śmietany. Wygląda elegancko i to bardzo dobrze, bo czasami nawet siedząc w domu, mam ochotę poczuć się, jak w kawiarni. A przygotowanie tego efektownego smakołyku zajmuje dosłownie chwilę.
Jak ubić śmietanę, żeby była sztywna?
By uzyskać sztywną bitą śmietanę, po pierwsze trzeba wybrać odpowiednią śmietankę. Powinna być słodka i zawierać 30 lub 36% tłuszczu. Śmietankę przed ubiciem trzeba dobrze schłodzić, bo wtedy szybciej robi się sztywna. Od razu do śmietanki można dodać trochę cukru waniliowego lub cukru pudru. Dzięki temu śmietanka szybciej się ubije, a cukier zmniejszy ryzyko przebicia śmietanki i pojawienia się w niej grudek tłuszczu. Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach i czekamy cierpliwie, aż uzyska odpowiednią gęstość.
Jak zrobić warstwowy deser z bitą śmietaną?
Mój warstwowy deser składa się z trzech rodzajów warstw. Są to: biszkopty, bita śmietana i owoce. Dzięki temu robi się go naprawdę szybko i można się nim raczyć nawet w powszedni dzień.
Przepis: Warstwowy deser
Szybki deser z biszkoptów, bitej śmietany i owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 300 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 70 g biszkoptów
- 1/3 szklanki naparu herbaty
- 1-1,5 szklanki mieszanych owoców, np. borówek, malin, jeżyn, kawałków brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Ubijanie śmietankiSchłodzoną śmietankę wlej do wysokiej miseczki. Dodaj cukier waniliowy, ubijaj na wysokich obrotach, aż śmietanka zrobi się gęsta i sztywna.
- Układanie warstwNa dno 4 pucharków włóż połamane biszkopty, skrop je zimną herbatą, posyp częścią owoców. Przykryj warstwą bitej śmietany, warstwą skropionych biszkoptów i znów bitej śmietany. Wierzch deseru posyp owocami.
Deser z bitą śmietaną – kilka wskazówek
Mój deser z bitą śmietaną wzorowany jest trochę na brytyjskim deserze trifle. Ja jednak pomijam w nim dodatek galaretki i kremu jajecznego, bo ich przygotowanie, wystudzenie i zestalenie zajmuje trochę czasu. Jeśli jednak chcecie możecie dołożyć te dodatkowe warstwy. Oto kilka podpowiedzi, jak można zmodyfikować ten deser.
- Deser składający się ze słodkich warstw najlepiej jest podać w przezroczystym pucharku lub miseczce. Wtedy jego warstwy będą widoczne, co wpłynie na apetyczny wygląd.
- Jeśli chcecie zabezpieczyć śmietanę przed „podejściem wodą”, możecie ubić ją z dodatkiem zagęstnika. Dobrym pomysłem jest też ubicie śmietanki z dodatkiem serka mascarpone. Powstanie wtedy aksamitny krem.
- Biszkopty można skropić sokiem, herbatą, kawą czy aromatycznym alkoholem. Dzięki temu szybko nabiorą miękkości.
- Jeśli chcecie dołożyć do deseru galaretkę, możecie to zrobić na dwa sposoby. Galaretkę możecie zastudzić w oddzielnym naczyniu, pokroić na kawałki i ułożyć z nich warstwę w pucharku. Drugą opcją jest zalanie tężejącą galaretką warstwy owoców znajdujących się w pucharku.
- Inną warstwą tego deseru może być krem budyniowy lub sos waniliowy na bazie jajek.
- Do dekoracji deseru równie dobrze nadają się owoce świeże i z puszki. Dobrze by były miękkie, bo wtedy deser łatwiej się je. Mogą to więc być owoce jagodowe, pokrojone brzoskwinie, kiwi czy banan. Deser można też posypać startą czekoladą czy posiekanymi orzechami.