Ta błyskawiczna zupa pieczarkowa wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zrobisz ją w pół godziny
Cały sekret tej pożywnej i aromatycznej zupy tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek. Potem wystarczy już tylko wszystko zmiksować i zupa jest gotowa. Podana z kawałkami usmażonych pieczarek, posypana koperkiem smakuje niczym z restauracji.
Jak zrobić krem z pieczarek?
Zupa pieczarkowa w tym wydaniu to pełen smaku krem, który robi się z przesmażonych z cebulką grzybów. Ważna jest tu kolejność. Najpierw należy wrzucić do smażenia pieczarki, a kiedy się już ładnie zrumienią dopiero dorzucić cebulę. Nie mniej istotny jest dodatek masła. Jest genialnym nośnikiem smaku i sprawi, że zupa będzie jeszcze lepsza.
Idealnie, jeśli masz w domu bulion warzywny (może też być drobiowy), ale jeśli nie – użyj wody. Zupa i tak będzie aromatyczna. Jeśli chcesz, do zupy na wodzie możesz zetrzeć dodatkowo marchewkę i pietruszkę. Te warzywa wrzuć wówczas na patelnię i przesmaż razem z cebulą i grzybami, a dopiero potem zalej wodą i śmietaną.
Przepis: Krem z pieczarek
Prosta i szybka zupa grzybowa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 750 ml wody lub bulionu
- 250 śmietany 30%
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- pęczek koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarekCebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszaj i smaż, aż grzyby ładnie się zrumienią. Wówczas dodaj cebulkę i po ok. 1-2 minutach duszenia, dorzuć masło.
- Robienie zupyOdejmij z rondla część pieczarek z cebulką do dekoracji zupy. Wyjmij też liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion lub wodę, śmietankę i wszystko zagotuj. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Zmiksuj wszystko na gładko. Podawaj z pozostawionymi wcześniej pieczarkami i posiekanym koperkiem.
Rada: według tego przepisu możesz przygotować także pyszną zupę borowikową, wówczas podmień pieczarki na prawdziwki i postępuj jak w przepisie.
Jak podawać zupę pieczarkową?
Naszym zdaniem zupa doskonale smakuje w tej wersji, jak w przepisie: czyli z kawałkami pieczarek i cebulki, które należy odłożyć ze smażenia oraz koperkiem. Ale to nie jest jedyna opcja, bo jeśli chcesz, możesz zmiksować wszystkie pieczarki, a samą zupę udekorować ulubioną zieleniną (np. koperek czy natka pietruszki).
Zupę można podać z grzankami (wystarczy przesmażyć pieczywo z odrobiną masła na patelni), ale też po prostu dobrą, pszenną czy pełnoziarnistą bułką. Krem z pieczarek świetnie smakuje skropiony odrobiną dobrej oliwy i posypany pokruszoną fetą. Jako posypkę i chrupiący element tej zupy można także wykorzystać uprażone i posiekane orzechy włoskie albo nasiona dyni czy słonecznika.