Przepis na fasolkę w pomidorach przywiozłam z wakacji. Bije na głowę tę z tartą bułką

Dodano:
Fasolka w pomidorach Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na fasolkę szparagową, przetestuj recepturę na fasolkę duszoną w pomidorach. Spróbowałam jej na wakacjach w Turcji i podbiła moje serce i żołądek. Jest lepsza niż ta z tartą bułką.

Sezon na fasolkę szparagową trwa. Wykorzystaj go więc maksymalnie, bo następny taki dopiero za rok. Choć większość osób serwuje fasolkę szparagową do obiadu lub podaje ją polaną tartą bułką zrumienioną na maśle, to możliwości tego warzywa są o wiele większe. Można z niego robić sałatki, zupy i ciepłe przekąski. Będąc na wakacjach w Turcji, pierwszy raz spróbowałam fasolki duszonej w pomidorach. I od razu zachwyciłam się jej pełnym smakiem.

Czym się różni fasolka szparagowa żółta od zielonej?

Fasolka szparagowa występuje w wersji żółtej i zielonej. Różnią się one jednak nie tylko kolorem, ale też innymi niuansami. Fasolka żółta jest delikatniejsza w smaku, nieco słodsza i szybciej się gotuje. Smak zielonej fasolki szparagowej określany jest jako wyrazisty i świeży. Fasolka ta po ugotowaniu zachowuje chrupkość.

Jeśli zaś chodzi o wartość odżywczą, zielona fasolka szparagowa zawiera więcej chlorofilu, a żółta karotenoidów. Składniki te wpływają na barwę warzywa i wykazują właściwości przeciwutleniające. Obie fasolki są bogate w błonnik, witaminy C i K oraz sole mineralne. A ponad wszystko są niskokaloryczne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić fasolkę duszoną w pomidorach?

Fasolka duszona w pomidorach to specjał pochodzący z kuchni tureckiej. Można ją podać, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Przyrządza się je z zielonej fasolki, którą dusi się w warzywnym sosie i oliwie. Jest idealne na ciepłe dni.

Przepis: Fasolka duszona w pomidorach

Zielona fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 duże pomidory
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywFasolkę opłucz, odkrój końcówki. Fasolkę możesz pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie sosuW dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj posiekany czosnek i chwilę go przesmaż. Dodaj pomidory oraz cukier. Przesmaż je, a potem duś na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać i powstanie sos.
  3. Dodawanie fasolkiDo sosu dodaj fasolkę szparagową. Całość wymieszaj, by warzywo pokryło się sosem. Dodaj wodę, garnek przykryj i duś fasolkę ok. 30 minut, aż będzie miękka, a sos zgęstnieje. Co jakiś czas potrawę zamieszaj, by fasolka równomiernie się gotowała. Na koniec danie dopraw solą i pieprzem.

Fasolka duszona w pomidorach – wskazówki

Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania i podawania fasolki duszonej w pomidorach.

  • Przed dodaniem do sosu fasolkę można obgotować. Dzięki temu będzie bardziej miękka po uduszeniu.
  • Do sosu pomidorowego warto też dodać inne warzywa, np. paprykę, cukinię, bakłażan. Smak sosu można też wzmocnić odrobiną czerwonego wina lub octu balsamicznego.
  • Fasolkę w pomidorach doprawia się solą i pieprzem dopiero pod koniec przyrządzania. Dzięki temu warzywa zachowują większą chrupkość.
  • Na koniec do potrawy dobrze jest dodać trochę soku z cytryny, a także świeże zioła, np.: natkę pietruszki, bazylię.
  • Fasolka duszona w pomidorach najlepiej smakuje podawana na zimno lub w temperaturze pokojowej. Można ją zaserwować też na ciepło. Jest doskonała na przystawkę, jako lekkie danie główne lub dodatek do mięs, ryb, ryżu. Zazwyczaj podaje się ją z chrupiącym pieczywem.
  • Gotowe danie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Staje się nawet smaczniejsze, bo fasolka nabiera więcej smaku i aromatu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...