Ta owsianka smakuje rewelacyjnie, a robi się ją w kilka minut. Przepis mam od mojej chrzestnej

Dodano:
Owsianka z jabłkami Źródło: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
To jedno z moich ulubionych śniadań na ciepło. Prosty patent na pyszne i szybkie danie mam od mojej cioci, która taką owsiankę z jabłkami je niemal codziennie.

Owsianka z jabłkami to pyszne śniadanie na ciepło, które z rana nie tylko doda energii, ale też poprawi humor w coraz chłodniejsze już poranki. Ta owsianka robi się niemal sama, a sposób na ten posiłek podpatrzyłam u mojej chrzestnej. Kiedy była u nas w gościach, każdego ranka obowiązkowo jadła właśnie taką owsiankę, którą sama przyrządzała sobie w kilka minut. To śniadanie na ciepło jest idealne dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę i jednocześnie potrzebują zjeść ciepłe, sycące śniadanie.

Jak zrobić owsiankę z jabłkami?

Ta owsianka to bogactwo błonnika, który zawarty jest i w płatkach owsianych, i w jabłkach. Moja chrzestna nigdy nie obiera ich ze skórki, ja robię dokładnie tak samo, ponieważ skórka jabłka kryje nie tylko dużo błonnika, ale i inne cenne dla zdrowia składniki.

Moja ciocia po prostu wrzuca wszystko do garnka i chwilę gotuje. Ja w przepisie podaję mleko, ale ona też często robi taką owsiankę na wodzie albo miesza mleko pół na pół z wodą. Oczywiście może to być mleko roślinne, jeśli chcesz mieć śniadanie bez nabiału. Cynamon daje owsiance nutę słodyczy, dlatego ja w ślad za moją chrzestną, nie dosładzam dania. Jeśli jednak wolisz bardziej słodkie owsianki, dodaj odrobinę miodu lub innego słodzidła.

Jabłka powinny się lekko ugotować, ale jednocześnie nie rozpadać. Nadają owsiance przyjemnego smaku i same są rewelacyjnym i smacznym elementem tego śniadania na ciepło.

Przepis: Owsianka jabłkowa

Szybka owsianka na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
310

Składniki

  • 1/2 jabłka
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owsiankiJabłko pokrój w kostkę lub plasterki. W garnku zagotuj mleko. Dodaj jabłko, płatki owsiane i cynamon. Gotuj kilka minut.
  2. Serwowanie owsiankiOwsiankę z jabłkami podawaj od razu.

Jak podawać owsiankę z jabłkami?

Taka owsianka nie musi być codziennie taka sama. Oprócz jabłek możesz dorzucić do niej śliwkę, maliny lub kawałek gruszki. Owsiankę z jabłkami można podać posypaną orzechami włoskimi (jak na zdjęciu), prażonym sezamem czy oprószoną dodatkowo cynamonem albo gorzkim kakao.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...