Latem na śniadanie często piję zielone smoothie. Doskonale syci, ale też odchudza
Pożywne śniadanie wcale nie musi oznaczać kanapek czy jajecznicy. Może nim być coś o wiele szybszego i łatwiejszego do przygotowania. A przy okazji zdrowszego i doskonale służącego szczupłej sylwetce. Może nim być smoothie, czyli gęsty, kremowy napój przyrządzony z samych wartościowych składników. Chociażby taki, jak zielone smoothie z dodatkiem ogórka. Latem piję je często i już zauważyłam, jak dobrze działa na mój organizm.
Co to jest smoothie?
Smoothie to aksamitny napój przygotowywany zwykle z: owoców, warzyw, jogurtu lub mleka. Może też mieć dodatek np. orzechów, nasion, miodu czy lodu. Główne składniki są blendowane na gładką masę, mniej lub bardziej płynną. Napój ten jest niezwykle zdrowy, bo dostarcza wartościowych składników. Oprócz witamin i minerałów także białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Dlatego często sięgają po niego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Smoothie idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, na przekąskę czy posiłek po treningu.
Jak zrobić smoothie z ogórkiem?
Latem do smoothie warto dorzucić ogórek. Nie tylko dlatego, że jest na niego sezon, ale też dlatego, że doskonale orzeźwia i jest niskokaloryczny. Sprawia też, że smoothie jest rzadsze, dzięki czemu lepiej nawadnia. Moje zielone smoothie jest więc sycące dzięki awokado, orzeźwiające za sprawą ogórka i jeszcze bardziej wartościowe, gdy dodam do niego szpinak.
Przepis: Zielone smoothie z ogórkiem
Smoothie z ogórka, awokado i szpinaku
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 240
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 30 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWarzywa umyj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ. Jeśli ogórek ma cienką skórkę, nie usuwaj jej. Szpinak osącz.
- Blendowanie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w kielichu blendera. Dodaj sok z limonki, całość zblenduj na gładką masę.
Inne wersje zielonego smoothie
Moje zielone smoothie robię zwykle z ogórka, awokado i szpinaku. Jednak często modyfikuję ten skład, w zależności od tego, co mam właśnie pod ręką lub na co mam ochotę. Ogórek można bowiem zastąpić selerem naciowym, awokado bananem, a szpinak jarmużem i napój również będzie smaczny i zdrowy. Jednak możliwości składu zielonego smoothie jest znacznie więcej. Można do niego dorzucić np.: pokrojone jabłko, kiwi, mango czy świeże zioła, a także płatki owsiane, siemię lniane czy nasiona chia.