Mieszam tylko dwa składniki z gorącą wodą. Po chwili mam tani obiad dla całej rodziny
Gotowe makarony można kupić w każdym sklepie i szybko zamienić w pyszny obiad. Jeśli jednak tęsknicie za smakiem domowych klusek, mam dla was przepis na bardzo zdrowe i oryginalne. Te kluski robi się szybko z dwóch rodzajów mąki i z gorącej wody. Naprawdę trudno o tańszy posiłek.
Wartość odżywcza mąki gryczanej
Do przygotowania szybkich klusek użyję mąki gryczanej i pszennej. Ta pierwsza stanowi o wysokiej wartości odżywczej tego dania, a także wpływa na jego smak. Mąka gryczana jest produktem pełnoziarnistym, który nie zawiera glutenu. Z tego powodu często jest stosowana w diecie osób z nietolerancją glutenu lub chorych na celiakię. Jednak wszystkim wyjdzie na zdrowie. To dlatego, że jest bogata w składniki pokarmowe.
Mąka gryczana zawiera dużo białka i błonnika, więc jest odżywcza i wspomaga przemianę materii. Jest też bogata w magnez, fosfor, żelazo i potas, dzięki czemu korzystnie wpływa na serce, kości i mięśnie. Dostarcza także witamin z grupy B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrze wpływają na skórę. Mąka gryczana ma też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że stabilizuje poziom cukru we krwi i jest dobra dla osób chorych na cukrzycę i dbających o szczupłą sylwetkę.
Jak zrobić kluski gryczane?
Kluski gryczane znane są w kuchni czeskiej, a także małopolskiej. Mają wyrazisty smak i brązowawy kolor dzięki dodatkowi mąki gryczanej. Łączy się ją z mąką pszenną po to, by nieco przełamać ten smak i zwiększyć zwięzłość klusek. Pszenica zawiera bowiem gluten, który zapewnia ciastu elastyczną strukturę. Gdy obie mąki wymiesza się z gorącą wodą, powstanie dość zwarte, kleiste ciasto, z którego formuje się kluski.
Przepis: Kluski gryczane
Pożywne kluski z mąki gryczanej i pszennej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- gorąca woda
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na kluskiMąkę gryczaną i pszenną wsyp do miski. Dodaj dużą szczyptę soli, wymieszaj. Dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj całość, by powstała gładka, dość gęsta masa. Odstaw ją do ostygnięcia.
- Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na gorącą wodę podłużne lub bardziej kuliste kluski. Delikatnie je zamieszaj i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać kluski gryczane?
Kluski gryczane smakują z wieloma dodatkami. Wystarczy okrasić je podsmażonym boczkiem lub słoniną, ale wcześniej można posypać pokruszonym twarogiem. Twaróg można też rozmieszać ze śmietaną i taką białą masą pokryć kluski. Kluski gryczane mogą być też smacznym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych i sosów.