Tę sałatkę z ogórków do słoików robię od wielu lat. Kluczowa jest w niej zdrowa przyprawa
Spośród przetworów z ogórków na zimę największą popularnością w moim domu zawsze cieszą się ogórki kiszone. To dlatego, że można je chrupać na przekąskę, dodawać do sałatek, a także gotować z ich dodatkiem zupę. Jednak sałatka z ogórków jest od nich w wielu sytuacjach lepsza. Na przykład wtedy, gdy nie mam pomysłu na dodatek do obiadu. Wtedy myk, otwieram słoik i pyszny dodatek gotowy. Mój mąż zresztą lubi kłaść aromatyczne plasterki ogórków na kanapki. Mówi, że nic tak nie dodaje im smaku, jak moja sałatka z kurkumą.
Za co cenimy kurkumę?
Popularność kurkumy w naszej kuchni rośnie od kilku lat. Jednak wciąż jest niewielka, w porównaniu z kuchnią indyjską, w której przyprawa ta cieszy się wielkim uznaniem. Dodaje się ją do wielu potraw, a także ceni za właściwości lecznicze. I właśnie w związku z aspektem zdrowotnym kurkuma jest coraz częściej wykorzystywana także w innych kuchniach i w medycynie.
Kurkuma zawiera kurkuminę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwwirusowe. Z tego powodu po przyprawę tę warto sięgać przy przeziębieniach, stanach zapalnych stawów, chorobach serca i cukrzycy. Ma ona też działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniami, zmianami nowotworowymi i opóźnia procesy starzeniowe. Kurkuma obniża też poziom cholesterolu, wspomaga działanie naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Usprawnia również trawienie i funkcje wątroby, a tym samym pomaga przy niestrawnościach i wzdęciach.
W kuchni indyjskiej kurkumę dodaje się do potraw curry, którym nadaje charakterystyczny, złocisty kolor i delikatnie korzenny smak. Stanowi ona też ważny składnik mieszanek przyprawowy, takich jak curry i garam masala. Można nią także doprawiać mięsa, ryby, warzywa i ryż.
Jak zrobić sałatkę z ogórków do słoików?
Przygotowanie sałatki z ogórków do słoików składa się z 4 zasadniczych etapów. Są to: krojenie ogórków, przygotowanie marynaty, podgotowanie ogórków i napełnianie słoików. Wszystkie te czynności zajmują niewiele czasu, a sałatka warta jest tego niewielkiego wysiłku.
Przepis: Sałatka z ogórków i kurkumy do słoików
Ogórkowa sałatka na zimę z dodatkiem kurkumy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywOgórki umyj, odkrój końcówki, warzywo pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz, pokrój w półplasterki.
- Przygotowanie zalewyW dużym garnku połącz wodę, ocet, olej, cukier, sól, kurkumę, gorczycę, pieprz w ziarnach oraz pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Gotowanie ogórkówDo gorącej zalewy dodaj pokrojone ogórki i cebulę. Całość podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 minut, aż ogórki i cebula lekko zmiękną.
- Napełnianie słoikówWyparzone słoiki napełnij ogórkami z cebulą. Dopełnij gorącą zalewą tak, by ogórki były zanurzone. Oczyść krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć.
- Pasteryzowanie przetworówSłoiki umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Wlej do garnka tyle dobrze ciepłej wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu. A gdy woda w garnku zagotuje się, gotuj całość jeszcze 15 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie wyjmij słoiki na ściereczkę i pozostaw je do wystygnięcia.
Sałatka z ogórków do słoików – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym sałatka z ogórków wyjdzie smaczna i apetyczna.
- Ogórki do tej sałatki można pokroić nie tylko w talarki, ale też w długie plasterki lub w słupki. Plasterki doskonale sprawdzą się jako obłożenie kanapek czy składnik przekąsek, słupki można będzie chrupać.
- Pokrojone ogórki należy dodać do gorącej zalewy i całość chwilę podgotować. Zabieg ten ma na celu pozbawienie ogórków surowizny, dzięki czemu przetwory będą trwalsze.
- Wystudzone słoiki z sałatką należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wtedy najdłużej zachowa ona apetyczny wygląd i walory smakowe.
- Sałatka jest gotowa do spożycia po kilku tygodniach od przyrządzenia. Potrzebuje bowiem trochę czasu, by wszystkie jej składniki dobrze się przegryzły.
- Do sałatki można też dodać listki laurowe, ziarna ziela angielskiego czy wiórki ostrej papryki.
- Sałatkę z ogórków z kurkumą można podawać, jako dodatek do obiadu czy potraw z grilla. Dobrze też smakuje na kanapkach.