Ta zupa w PRL-u była hitem. Jest bardzo zdrowa, a teraz Polacy prawie o niej zapomnieli

Dodano:
Zupa ogonowa Źródło: Shutterstock / Omkoi
Zupa ogonowa była chętnie jedzona w czasach PRL-u. Obecnie nieco jest już zapomniana, a wciąż może cieszyć smakiem i dostarczać cennych składników odżywczych. Polecam spróbować.

Zupa ogonowa, zwana też ogonówką, nie jest już tak popularna, jak kiedyś. W PRL-u często ją przyrządzano, bo jej koszt nie był wysoki, a syciła na długo. Warto do niej wrócić – korzyści ze spożycia będzie sporo.

Dlaczego warto jeść ogonówkę?

Polacy zaczęli odkrywać nowe smaki, a ogonówka zniknęła z restauracyjnych menu. W wielu domach nawet nie ma osoby, która umie ją ugotować. Zupa z PRL-u niewątpliwie straciła na znaczeniu, a szkoda, bo ogony wołowe — stanowiące jej bazę — to źródło wielu cennych składników odżywczych.

W tej części mięsa znajdziemy m.in. żelazo, cynk i witaminy z grupy B. To również świetne źródło białka zwierzęcego. Wcześniej zupę ogonową ceniono zwłaszcza za obecność jednego z nich – kolagenu. Odpowiada on za elastyczność skóry, ścięgien i kości. Będzie więc miał korzystny wpływ na układ kostny i wygląd.

Długotrwałe gotowanie ogonów wołowych sprawia, że kolagen przekształca się w żelatynę. Ogonówka zatem będzie miała dość gęstą konsystencję. Nie przeszkodzi to jednak ani trochę w jej jedzeniu. Polecam przygotować – pozytywnie zaskoczy was smakiem.

Jak zrobić zupę ogonową?

Wykonanie zupy z PRL-u nie jest skomplikowane. Najpierw długo gotuję wywar na ogonach wołowych. Tu pośpiech nie jest wskazany, bo trzeba z nich wydobyć to, co najlepsze i wymaga to czasu. Do esencjonalnego płynu dodaję jeszcze warzywa i doprawiam. Jedno popołudnie wystarczy, by przygotować większy zapas sycącej potrawy.

Przepis: Zupa ogonowa

Sycącą i dość tania zupa z PRL-u, która wciąż zachwyca smakiem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
626 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 2 litry wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOgony wołowe pokrój na nieduże kawałki. Marchew, pietruszkę, selera i cebulę także potnij na mniejsze części. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Gotowanie wywaruDo dużego garnka włóż ogony wołowe, zalej je zimną wodą. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Zbierz pojawiające się na powierzchni szumy.
  3. Robienie ogonówkiGdy mięso z ogonów zacznie odchodzić od kości, wrzuć wszystkie rozdrobnione warzywa poza ziemniakami. Gotuj przez 20 minut, wciąż na niewielkim ogniu. Dodaj ziemniaki i przyrządzaj zupę jeszcze przez 10-15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podawać zupę z PRL-u?

Zupę ogonową najlepiej podać bezpośrednio po przyrządzeniu, gdyż nie wymaga żadnych dodatków, a na ciepło smakuje wybornie. Możesz ewentualnie posypać ja posiekaną natką pietruszki, by nadać jej nieco odświeżającego aromatu.

Jeśli robisz od razu większą ilość, polecam zamknąć zapas w słoikach na gorąco. Postoją spokojnie około 3-4 tygodni.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...