Na weselu u znajomych podano nietypowy pieróg. Ich kucharz wyjawił mi przepis na to efektowne danie

Dodano:
Pieróg kurnik Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Pieróg kurnik często gości na weselach. Na stole prezentuje się znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Spróbowałam go na przyjęciu znajomych i udało mi się namówić kucharza, by wyjawił mi przepis.

Ten pieróg zachwycił mnie od pierwszego spróbowania. Choć wykonanie kurnika nie należy do najprostszych, podjęłam wyzwanie. Korzystając ze wskazówek weselnego kucharza, odtworzyłam potrawę w domowym zaciszu. Poczytałam o niej też trochę. Okazało się, że ma bardzo ciekawą historię.

Czym jest pieróg kurnik?

Pieróg kurnik, nazywany też pierogiem carskim — bo podobno nawet sam car rosyjski się nim zajadał — to tradycyjne rosyjskie danie kształtem przypominające kopułę. Nazwę wzięło od głównego składnika farszu, kurczaka, a jego historia sięga XVIII wieku. Z tamtego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o tej pysznej i jakże efektownej potrawie, która dawniej gościła przede wszystkim na suto zastawianych stołach podczas wielkich świąt i uroczystości rodzinnych.

Z czasem nietypowy pieróg zdobywał popularność w szerszych kręgach i w końcu stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań rosyjskiej kuchni. Moi znajomi zdecydowali się go podać na weselu, ponieważ jedno z nich ma wschodnie korzenie. Wszyscy goście zachwycili się potrawą, a ja nawet poznałam przepis.

Jak zrobić pieróg kurnik?

Wersja dania, którą jadłam na weselu znajomych, nie była do końca tradycyjna. W środku znalazłam mięso z kurczaka, pieczarki i naleśniki, ale nie namierzyłam ryżu i jajek, które — jak później sprawdziłam — zazwyczaj tam trafiają. Były za to ziemniaki i kapusta kiszona. Dodatki te często spotykane są w pierogach polskich. Trzeba przyznać, że świetnie komponowały się z duszonymi z dodatkiem cebulki pieczarkami i gotowanym mięsem z udek kurczaka.

Nie powstrzymałam się od pogratulowania kucharzowi tak pysznego dania i wypytania go o sposób jego wykonania. Potem zostało mi zmierzyć się z przepisem. Prosto nie było, ale rezultat mnie zachwycił. Jeśli i ty masz ochotę, by podać coś nieco bardziej wyszukanego, zbierz składniki i przygotuj kurnik dla swoich bliskich.

Przepis: Pieróg kurnik

Rosyjski pieróg w kształcie kopuły serwowany najczęściej na ważnych uroczystościach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
518 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 jajko
  • 300 g masła
  • 185 g kwaśnej śmietany
  • 375 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Na farsz:

  • 500 g udek z kurczaka
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 5 naleśników

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaNa stolnicę przesiej mąkę pszenną. Dodaj do niej sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj. Dodaj śmietanę i sprawnie zagnieć. Powstałe ciasto podziel na dwie części – jedna z nich niech stanowi 1/3 całości, druga 2/3. Z obu uformuj kule i zawiń je w folię. Schładzaj w lodówce przez godzinę.
  2. Uszykowanie składników na farszUdka z kurczaka obierz z kości i skóry, a następnie ugotuj w osolonej wodzie (20-30 minut). Miękkie mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (10-15 minut). Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Kapustę kiszoną odciśnij z soków i zgrubnie przesiekaj.
  3. Wykonanie farszuNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Wrzuć pieczarki, delikatnie posól i duś, aż grzyby wyraźnie się zredukują. Dodaj kapustę kiszoną i podsmażaj jeszcze przez 5-7 minut. Zawartość patelni przestudź, a następnie połącz z ziemniakami i mięsem. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Formowanie kurnikaMiskę o pojemności 3 litrów wyłóż folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały poza krawędź. Oprósz odrobiną mąki pszennej, a następnie wylep powierzchnię większą porcją schłodzonego ciasta. Schładzaj przez kwadrans. W tak przygotowanej misie z ciasta układaj naprzemiennie farsz i naleśniki aż zapełnisz ją w całości. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i przyklej za pomocą odrobiny roztrzepanego jajka (niezużytą porcję zachowaj). Zamknięty w ten sposób pieróg schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
  5. Pieczenie rosyjskiego pierogaZimne ciasto w misce przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ustawiając je na spodzie. Ostrożnie usuń miskę i folię spożywczą. Przytnij brzegi, jeśli odstają. Kopułę pieroga wysmaruj resztą jajka. Szczyt ciasta natnij nożem na krzyż, aby umożliwić parowanie. Kurnik piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieróg kurnik?

Pieróg kurnik jest tak bogaty, że dodatków do niego już specjalnie nie potrzebujesz. Możesz udekorować go świeżym koperkiem lub natką pietruszki, by nadać mu nieco świeżości i lekkości. Dla efektu „wow” warto podać rosyjskie danie w całości — tuż po upieczeniu — i pozwolić gościom na samodzielne jego porcjowanie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...