Nadziewam papryczki i owijam w boczek. Tej pieczonej przekąsce nikt nie potrafi się oprzeć

Dodano:
Papryka pieczona w boczku Źródło: Shutterstock / Silvia ND
Chcesz zaskoczyć rodzinę pyszną kolacją lub pożywną przekąską? Skorzystaj z mojego przepisu na paprykę, która zawsze schodzi u mnie w dużych ilościach. Mało przy niej pracy, a smakuje, że palce lizać.

Papryka to warzywo, które doskonale smakuje w różnych postaciach. Można ją chrupać na surowo, dodawać do sałatek, zapiekanek, potrawek, gulaszów i zup. Ja uwielbiam paprykę pieczoną, którą wcześniej nadziewam wybranym farszem. Może być mięsny, warzywny albo serowy. Gdy jeszcze zawinie się ją w boczek, wyjdzie obłędna przekąska, której nikt się nie oprze. Kusi bowiem wyglądem, a jeszcze lepiej smakuje.

Jaką paprykę wybrać do pieczenia?

Rodzaj papryki, jaką wybierzemy do pieczenia, zależy od naszych upodobań smakowych. Może to być papryka ostra, jednak bardziej uniwersalna jest ta o łagodnym smaku. Jeśli chodzi o paprykę na przekąskę, zdecydowanie lepiej sprawdzają się tu mniejsze, podłużne sztuki, które apetycznie się prezentują po upieczeniu i starczają na 2-3 kęsy. Łatwo je też owinąć boczkiem i dość szybko się pieką. Dlatego najbardziej polecam jasnożółte, podłużne papryczki lub długie, spiczaste papryki czerwone o łagodnym smaku.

Jak zrobić paprykę pieczoną w boczku?

Przygotowanie papryki pieczonej w boczku jest niezwykle proste. Papryczki wystarczy przekroić, oczyścić, nadziać serowym farszem, owinąć plastrami wędzonego boczku i wstawić do piekarnika.

Przepis: Papryka pieczona w boczku

Papryczki faszerowane twarogiem, zawijane w boczek i pieczone w piekarniku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 8 małych papryczek
  • 200 g sera ricotta lub twarogu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 50 g startego żółtego sera
  • 16 cienkich plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie papryczekPapryczki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, usuń ze środka nasionka i białe błonki.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj. Połącz go z posiekaną natką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Nadziewanie papryczekPrzygotowanym farszem napełnij połówki papryczek. Wierzch każdej posyp startym serem, a następnie każdą paprykę owiń plastrem boczku.
  4. Pieczenie papryczekNadziane papryczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać paprykę?

Paprykę przeznaczoną do pieczenia można nadziać także innymi farszami. Oprócz tego z sera twarogowego, dobrze też sprawdzi się farsz: z sera feta, szpinaku i suszonych pomidorów, z sera koziego i orzechów włoskich, z kuskusu i warzyw, z hummusu i warzyw czy z mięsa mielonego i ryżu.

Jeśli chcemy, by farsz był zwarty, warto dodać do niego jajko. Wierzch papryki po nadzianiu można posypać startym, żółtym serem, co uchroni farsz przed wysychaniem. Jednak w przypadku warzyw zawijanych w boczek nie jest to konieczne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...