Przepis na ten rarytas dostałam od szefowej kuchni z Korei. Bije na głowę polską kapustę kiszoną
Kimchi, podobnie jak polska kapusta kiszona, należy do zdrowej grupy kiszonek. Proces fermentacji, który zachodzi w trakcie jego przygotowywania, prowadzi do powstania licznych korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacniają odporność organizmu, a nawet mogą przyczyniać się do obniżenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Zalet jest sporo, więc postanowiłam zrobić ten rarytas. Przepis wzięłam od znajomej szefowej kuchni pochodzącej z Korei.
Jak zrobić kimchi?
Wykonanie kimchi różni się od nastawiania polskiej kapusty kiszonej. Odmienny będzie przede wszystkim smak, a za tym już idą inne składniki potrzebne do wykonania przysmaku. W koreańskiej kiszonce nie może zabraknąć chili – przyprawy, o której obecności w kiszonej kapuście wielu Polakom nawet się nie śniło. Warzywa łączy się z kleikiem ryżowym, w którym pojawiają się m.in. imbir, czosnek, cebula dymka, sos sojowy czy nawet gruszka. Taką wersję poznałam w restauracji mojej znajomej. Zrobiona była z kapusty pekińskiej i marchewki. W domu nastawiłam ją bez problemu.
Przepis: Kimchi
Pyszna koreańska kiszonka, która zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Koreańska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 112 w każdej porcji
Składniki
Na kiszonkę:
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 50 g soli morskiej
- 2 litry wody
Na pastę kimchi:
- 180 ml wody
- 1 gruszka
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
- 3 cm korzenia imbiru
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kapusty i warzywKapustę pokrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na drobne kawałki. Włóż do miski i zalej wodą z solą. Dociśnij i pozostaw na godzinę. Cebulę dymkę i czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Szczypiorek z cebulki pokrój drobno i odłóż na bok. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie potraktuj imbir. Gruszkę umyj, obierz, także zetrzyj na tarce (do osobnego naczynia).
- Robienie sosu kimchiWodę zagotuj z mąką ryżową oraz cukrem. Podgrzewaj do 2 minut, energicznie mieszając. Wystudź powstały gęsty kleik. Chłodny połącz z cebulą, czosnkiem, gruszką, imbirem, sosem sojowym, paprykami w proszku i szczyptą soli.
- Nastawianie kimchiPastę kimchi wymieszaj z rozdrobniona gruszką, posiekanym szczypiorkiem i wirami marchewki. Namaczaną kapustę odcedź, starannie odciśnij i wysmaruj sporządzoną mieszanką. Przełóż do czystego słoika. Zamknij i odstaw w zacienione miejsce. Po 3-5 dniach przenieś do lodówki.
Jak podawać koreańską kiszonkę?
Kimchi — podobnie zresztą jak polska kapusta kiszona — może być spożywane jako samodzielna przekąska, dodawane do zup, wrapów w stylu azjatyckim czy sałatek. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do obiadu, w którym mięso będzie grało pierwsze skrzypce — przełamie jego umamiczny smak i nada całości wyrazistego charakteru.
Dlaczego warto jeść kimchi?
Koreańska kiszonka jest doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także wielu minerałów, takich jak żelazo i wapń. Zawarte w nim probiotyki pomagają utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wzmocnienie odporności.
W koreańskiej kiszonce znajdziemy też przeciwutleniacze, które ochronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i nowotworzeniem. Regularne sięganie po wyrób pomoże również w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie. Nic tylko nastawiać i korzystać.