Polacy kochają te owoce, ale rzadko zamieniają je w słodki trunek. Sekretem smaku są pestki

Dodano:
Nalewka brzoskwiniowa Źródło: Shutterstock / Milenberry
Soczyste brzoskwinie to jedne z najlepszych polskich owoców. Można zrobić z nich przepyszne przetwory, w tym dżemy. My dziś jednak proponujemy zupełnie coś innego: aromatyczną nalewkę brzoskwiniową.

Nalewka brzoskwiniowa to smak lata zamknięty w butelce. Jest niezwykle aromatyczna, a jeden trik sprawia, że ma charakterystyczny posmak migdałów. Robi się ją bardzo łatwo.

WAŻNE: Nalewka brzoskwiniowa to napój na bazie alkoholu. Nie mogą po niego sięgać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu.

Jak zrobić nalewkę brzoskwiniową?

Do brzoskwiniówki najlepiej wybrać soczyste i dojrzałe owoce, ale jednocześnie takie, które mają ładną skórkę i nie są uszkodzone czy nadpsute. Nalewkę można zrobić na spirytusie, rozcieńczając go pół na pół z wodą, jeśli chcesz mieć trunek nieco delikatniejszy, wybierz wódkę i nie dolewaj już wody.

Sekretem tej nalewki jest dodatek rozgniecionych pestek, które mają charakterystyczny aromat. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością: 1-2 pestki w zupełności wystarczą. Tak jak w przypadku większości nalewek, także nalewka brzoskwiniowa potrzebuje czasu. To minimum 3-4 miesiące, ale przy tej nalewce zaleca się nawet pół roku.

Przepis: Nalewka brzoskwiniowa

Prosta nalewka z brzoskwiń.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówBrzoskwinie pokrój na połówki i wypestkuj, ale zostaw dwie pestki.
  2. Robienie nalewkiZasyp owoce cukrem i daj im kilka godzin, aż puszczą sok. Po tym czasie zalej je spirytusem i wodą oraz dodaj rozgniecione pestki. Odstaw całość na ok. 2 miesiące. Po tym czasie zlej płyn i odstaw na kolejne 3-4 miesiące.

Inne wersje nalewki brzoskwiniowej

Z przepisem na brzoskwiniówkę można eksperymentować. Jeśli chcesz uzyskać mniej słodki trunek, zmniejsz ilość cukru. Wówczas możesz także dodać do nalewki 1-2 listki wiśni, które nadadzą jej szlachetnego posmaku.

Nalewkę z brzoskwiń można także zrobić z dodatkiem miodu. Zastąp cukier miodem, ale w tym przypadku pamiętaj, że nalewka będzie miała również silny posmak miodu. Jest prosty trik, aby sprawdzić, czy dany miód dobrze będzie smakował z brzoskwiniami. To po prostu: spróbowanie brzoskwini posmarowanej miodem, który planujesz dać do nalewki. Jeśli nie jesteś pewien testu, zrób prosty sos idealny do lodów: podgrzej na patelni kawałki brzoskwiń z wybranym miodem. Jeśli będzie ci smakowało to połączenie, śmiało rób brzoskwiniówkę z miodem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...