Biorę piersi z kurczaka, nadziewam suszonymi pomidorami i owijam boczkiem. Mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak

Dodano:
Roladki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Richard Semik
Roladki z kurczaka to danie, które możesz przygotować z różnymi dodatkami. Potrawa doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad lub obiadokolację. Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami.

Filet z kurczaka to lekkostrawne mięso, które nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej. Połączenie delikatnego w smaku drobiu (do przygotowania roladek możesz również wykorzystać pierś indyka) z aromatycznym farszem oraz zapobiegającym nadmiernemu wysychaniu mięsa boczkiem sprawia, że potrawa ma bardzo wyrazisty smak i rozpływa się w ustach.

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka?

Roladki z piersi kurczaka to proste i szybkie w przygotowaniu danie na co dzień i od święta. Mięso drobiowe jest gotowe w 30-45 minut w zależności od wielkości roladek. Potrawę robię w piekarniku, ale możesz podsmażyć owinięte boczkiem mięso na patelni, a następnie podlać niewielką ilością bulionu i udusić do miękkości.

Do przygotowania farszu nadają się zarówno suszone pomidory bez zalewy, jak i suszone pomidory w zalewie. Suszone pomidory różnią się w zależności od rodzaju m.in. wielkością. Ja kupuję włoskie pomidory suszone na słońcu, które są dość duże i do każdej roladki używam 1-2 pomidorów, które kroję na mniejsze kawałki.

Robię roladki z kurczaka z pojedynczych filetów – z jednego kawałka mięsa wychodzą 2 małe roladki.

Przepis: Roladki z piersi z kurczaka

Pomysł na proste, a efektowne danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 4-8 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki naturalnego masła

Dodatkowo:

  • 8 plastrów gotowanego lub pieczonego boczku
  • 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem. Pojedyncze filety przetnij na pół, żeby powstały dwa plastry mięsa. Plastry mięsa powinny mieć taką samą grubość. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż czosnek do miseczki i wymieszaj razem z masłem. Z boczku odkrój skórę i chrząstki. Jeżeli używasz boczku w kawałku, to pokrój go na cienkie plasterki. Duże suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki; pomidory w zalewie wcześniej odsącz na sitku. Jeżeli pomidory są małe, to nie musisz ich kroić.
  2. Rozbijanie mięsaKażdy kawałek piersi kurczaka rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso powinno być dobrze rozklepane, ale nie może się rwać – rozbijaj mięso od strony cięcia.
  3. Robienie roladekPosmaruj każdy kawałek mięsa cienką warstwą masła z czosnkiem i oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj suszone pomidory i zwiń roladki. Gotowe roladki z suszonymi pomidorami posyp ziołami prowansalskimi i owiń boczkiem – 1 plaster boczku na 1 roladkę. Zepnij roladki wykałaczkami lub zwiąż nitką.
  4. Pieczenie roladekUłóż gotowe roladki w naczyniu do zapiekania. Porada: możesz również przed pieczeniem obsmażyć roladki na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z roladkami. Piecz około 20 minut – boczek powinien się przyrumienić, a następnie podlej mięso bulionem i piecz do miękkości.

Jak podawać roladki z piersi kurczaka?

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i boczkiem wyśmienicie smakują z tradycyjnymi dodatkami np. ziemniakami, kaszą oraz kolorowym ryżem. Możesz je również podawać ze świeżym pieczywem. Przed podaniem polej mięso sosem własnym lub innym sosem. Ze smakiem suszonych pomidorów, ziół prowansalskich i boczku doskonale komponuje się m.in. sos z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów. Do mięsa możesz również podać warzywną sałatkę np. z pomidorów, ogórków i rzodkiewki.

Roladki z piersi kurczaka – opcjonalne dodatki do farszu

Smak farszu z suszonych pomidorów, czosnku i ziół prowansalskich możesz wzbogacić, dodając do roladek ser mozzarella, wędzoną paprykę oraz świeże listki bazylii. Jeżeli nie przepadasz za smakiem boczku, to możesz go zastąpić szynką parmeńską.

Roladki z piersi kurczaka w panierce

Roladki z powyższego przepisu możesz również przygotować w panierce. Ułóż boczek na posmarowanym masłem czosnkowym mięsie, dodaj suszone pomidory i zwiń roladkę, a następnie panieruj mięso w mące, jajku i bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Gotowe roladki usmaż na patelni lub upiecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...