Biorę piersi z kurczaka, nadziewam suszonymi pomidorami i owijam boczkiem. Mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak
Filet z kurczaka to lekkostrawne mięso, które nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej. Połączenie delikatnego w smaku drobiu (do przygotowania roladek możesz również wykorzystać pierś indyka) z aromatycznym farszem oraz zapobiegającym nadmiernemu wysychaniu mięsa boczkiem sprawia, że potrawa ma bardzo wyrazisty smak i rozpływa się w ustach.
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka?
Roladki z piersi kurczaka to proste i szybkie w przygotowaniu danie na co dzień i od święta. Mięso drobiowe jest gotowe w 30-45 minut w zależności od wielkości roladek. Potrawę robię w piekarniku, ale możesz podsmażyć owinięte boczkiem mięso na patelni, a następnie podlać niewielką ilością bulionu i udusić do miękkości.
Do przygotowania farszu nadają się zarówno suszone pomidory bez zalewy, jak i suszone pomidory w zalewie. Suszone pomidory różnią się w zależności od rodzaju m.in. wielkością. Ja kupuję włoskie pomidory suszone na słońcu, które są dość duże i do każdej roladki używam 1-2 pomidorów, które kroję na mniejsze kawałki.
Robię roladki z kurczaka z pojedynczych filetów – z jednego kawałka mięsa wychodzą 2 małe roladki.
Przepis: Roladki z piersi z kurczaka
Pomysł na proste, a efektowne danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Na farsz:
- 4-8 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki naturalnego masła
Dodatkowo:
- 8 plastrów gotowanego lub pieczonego boczku
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem. Pojedyncze filety przetnij na pół, żeby powstały dwa plastry mięsa. Plastry mięsa powinny mieć taką samą grubość. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż czosnek do miseczki i wymieszaj razem z masłem. Z boczku odkrój skórę i chrząstki. Jeżeli używasz boczku w kawałku, to pokrój go na cienkie plasterki. Duże suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki; pomidory w zalewie wcześniej odsącz na sitku. Jeżeli pomidory są małe, to nie musisz ich kroić.
- Rozbijanie mięsaKażdy kawałek piersi kurczaka rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso powinno być dobrze rozklepane, ale nie może się rwać – rozbijaj mięso od strony cięcia.
- Robienie roladekPosmaruj każdy kawałek mięsa cienką warstwą masła z czosnkiem i oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj suszone pomidory i zwiń roladki. Gotowe roladki z suszonymi pomidorami posyp ziołami prowansalskimi i owiń boczkiem – 1 plaster boczku na 1 roladkę. Zepnij roladki wykałaczkami lub zwiąż nitką.
- Pieczenie roladekUłóż gotowe roladki w naczyniu do zapiekania. Porada: możesz również przed pieczeniem obsmażyć roladki na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z roladkami. Piecz około 20 minut – boczek powinien się przyrumienić, a następnie podlej mięso bulionem i piecz do miękkości.
Jak podawać roladki z piersi kurczaka?
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i boczkiem wyśmienicie smakują z tradycyjnymi dodatkami np. ziemniakami, kaszą oraz kolorowym ryżem. Możesz je również podawać ze świeżym pieczywem. Przed podaniem polej mięso sosem własnym lub innym sosem. Ze smakiem suszonych pomidorów, ziół prowansalskich i boczku doskonale komponuje się m.in. sos z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów. Do mięsa możesz również podać warzywną sałatkę np. z pomidorów, ogórków i rzodkiewki.
Roladki z piersi kurczaka – opcjonalne dodatki do farszu
Smak farszu z suszonych pomidorów, czosnku i ziół prowansalskich możesz wzbogacić, dodając do roladek ser mozzarella, wędzoną paprykę oraz świeże listki bazylii. Jeżeli nie przepadasz za smakiem boczku, to możesz go zastąpić szynką parmeńską.
Roladki z piersi kurczaka w panierce
Roladki z powyższego przepisu możesz również przygotować w panierce. Ułóż boczek na posmarowanym masłem czosnkowym mięsie, dodaj suszone pomidory i zwiń roladkę, a następnie panieruj mięso w mące, jajku i bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Gotowe roladki usmaż na patelni lub upiecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.