Cytryny wypełniam solą i wkładam do słoika. To mistrzowski patent na pyszny dodatek do mięs

Dodano:
Robienie kiszonych cytryn Źródło: Shutterstock / Michelle54
Kiszone cytryny pochodzą z Maroka, a świetnie podkreślają również smak polskich dań. Robię je co roku, a jeszcze mi się nie znudziły. Spróbuj koniecznie.

Kiszone cytryny na stałe zagościły w moim domu. Kiedyś przygotowałam je z ciekawości, niesiona falą kiszenia wszystkiego, co wpadło mi w ręce. Okazało się, że marokański przysmak wspaniale wzbogaca smak wielu dań.

Zastosowań kiszonych cytryn jest wiele

Solo pikle z cytryny rzeczywiście mogą być zbyt intensywne. W Maroku — skąd pochodzą — rzadko je jednak chrupią tak jak my ogórki czy paprykę konserwową. Najczęściej taka cytryna z soli ląduje w potrawach nazywanych tagine. To wolno gotowane dania na parze przyrządzane w ceramicznym naczyniu o charakterystycznym kształcie. Najczęściej są to mięsa, ale też ryby czy kasze.

Połączenie kwaśnego i słonego z białkowymi produktami jest ci z pewnością dobrze znane. W ten sposób w końcu doprawia się filety rybne przed pieczeniem. Zapewniam cię, że inne mięsa też zyskują po dodaniu do nich kiszonych cytryn. Warto też podkręcić nimi smak zup i sosów.

Innym ciekawym zastosowaniem jest przygotowanie lemoniady z kiszonych cytryn. Wystarczy wycisnąć z nich sok, połączyć z wodą i dosłodzić delikatnie. Nas ten smak pochłonął bez reszty. I dobrze, bo pikle z cytryn są bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść kiszone cytryny?

Pikle z cytryn to znakomity probiotyk korzystnie wpływający na florę bakteryjną jelit. Wyrób obfituje też w witaminę C – antyoksydant pełniący wiele ważnych ról w ludzkim organizmie m.in. przy budowaniu odporności i zapobieganiu nowotworzeniu.

Kiszone cytryny są też pełne enzymów usprawniających trawienie. Pomogą więc w zwalczaniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego i w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szkoda byłoby zatem się na nie nie skusić.

Jak zrobić kiszone cytryny?

Wykonanie pikli z cytryn wcale nie jest skomplikowane. Z części owoców wyciskam sok, a pozostałe nacinam i wypełniam solą. Tak przygotowane układam w słoiku z przyprawami i zalewam wcześniej pozyskanym kwaśnym płynem oraz wodą. Odstawiam na miesiąc i co jakiś czas doglądam.

Przepis: Kiszone cytryny

Słone pikle z cytryny idealne do mięs i napojów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Marokańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
96 w każdej porcji

Składniki

  • 16 cytryn ekologicznych
  • 150 g soli morskiej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 laska cynamonu
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie cytrynOwoce umyj, najlepiej wyszoruj pod bieżącą wodą. Z 8 sztuk wyciśnij sok. Pozostałe natnij na krzyż do 2/3 wysokości — tak, żeby się jeszcze trzymały. Do każdej z cytryn włóż 1 łyżkę soli i „zamknij” ją.
  2. Robienie pikli z cytrynOwoce ułóż ciasno w czystym słoiku. Wrzuć pieprz, cynamon i liście laurowe i wsyp pozostałą porcję soli. Wlej sok wyciśnięty z cytryn oraz taką ilość wody, by przykryć wszystkie owoce. Zamknij naczynie i odstaw je w zacienione miejsce. Kiś przez minimum 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj zawartością słoika, by rozprowadzić sól.

Wskazówki dotyczące kiszenia cytryn

Do tego przepisu koniecznie kup cytryny ekologiczne. Zwykłe są pokrywane środkami ochrony, by nie spleśniały w transporcie i wpłynie on na smak wyrobu.

Do przygotowania kiszonych cytryn najlepsza jest sól morska nieoczyszczona. Zawiera naturalne minerały, które nadają przetworom głębszy smak i korzystnie wpływają na proces fermentacji. Dobrą alternatywą będzie też sól kamienna nierafinowana. Zawiera nieco mniej minerałów niż morska, ale wciąż sprawdzi się lepiej niż sól kuchenna.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...