Ta kanapka robi wrażenie i smakuje świetnie. Prosty przepis na śniadanie mam od szefa hotelowej restauracji
Bajgiel z awokado i jajkiem sadzonym jest wybitny. Kanapka szefa kuchni jest też lekka i sycąca, w sam raz na leniwe weekendowe śniadanie jedzone z rodziną. U nas gości prawie co tydzień i jeszcze nikomu się nie znudziła.
Dlaczego warto postawić na kanapkę szefa kuchni?
W tym śniadaniowym bajglu znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Awokado to bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również witaminy z grupy B, a jego dodatek wprowadza do kanapki szefa kuchni przyjemny orzechowy posmak.
Jajko z kolei jest świetnym źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Dostarcza także witamin A, D, E i K — rozpuszczalnych w tłuszczach, które już za sprawą awokado mamy — oraz wielu minerałów m.in. żelaza i selenu. Żółtko zawiera jeszcze lecytynę, która wspiera pracę mózgu.
Bajgiel — ostatni, ale równie ważny składnik dania — dostarczy ci węglowodanów. Jeśli, podobnie jak ja, postawisz na wersję pełnoziarnistą, przyswoisz też sporo błonnika. Masz więc do czynienia z sycącym posiłkiem, który pomoże ci dobrze rozpocząć dzień. Nic tylko przygotować.
Jak zrobić bajgla z kremowym serkiem, awokado i jajkiem?
Przygotowanie pysznego śniadania z jajkiem i awokado zajmie ci dosłownie chwilę. Potrzebujesz jedynie ugotować jajko w koszulce i ułożyć je na posmarowanym serkiem i obłożonym plastrami owocu pieczywie. Zrobienie perfekcyjnego jajka z płynnym żółtkiem wymaga co prawda nieco zręczności, ale z trikiem, który poznałam u znajomego kucharza, na pewno ci się uda.
Przepis: Bajgiel z kremowym serkiem, awokado i jajkiem
Pyszna kanapka szefa kuchni idealna na śniadanie lub lunch.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 667
Składniki
- 1 bajgiel pełnoziarnisty
- 1 awokado
- 1 jajko
- 2 łyżki serka kremowego naturalnego
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie jajka w koszulceW garnku zagotuj koło 500 ml wody. Gdy zawrze, zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum i wlej ocet. Zamieszaj energicznie, tworząc wir. Wbij do niego jajko. Gotuj przez minut, Wyłów łyżką cedzakową.
- Uszykowanie bajglaPrzetnij bajgla na pół wzdłuż. Spodnią część posmaruj kremowym serkiem. Ułóż plastry awokado, a na nim jajko w koszulce. Posyp czarnuszką i natką pietruszki. Na wierzchu połóż drugą częścią bajgla.
Inne warianty śniadaniowego bajgla
Niektóre składniki kanapki szefa kuchni możesz swobodnie podmieniać. Serek do smarowania nie musi być klasyczny. Wariant z twoim ulubionym warzywem lub ziołami też będzie pasował. Pieczywo możesz też posmarować twarożkiem z rzodkiewką, bryndzą czy mascarpone z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Wybierz, co ci pasuje i śmiało korzystaj z produktów, które już masz w lodówce.
Możesz też eksperymentować z innymi dodatkami. Dodaj łososia wędzonego, rukolę lub roszponkę albo zdrowe kiełki, a wzbogacisz kanapkę szefa kuchni o kolejne witaminy i minerały.
Ciekawą opcją będzie też przygotowanie bajgla śniadaniowego z pieczywa podgrzanego w tosterze lub na patelni. Taka chrupiąca kanapka szefa kuchni zawsze jest pierwszym wyborem mojego męża. Ty też spróbuj.