Ta kanapka robi wrażenie i smakuje świetnie. Prosty przepis na śniadanie mam od szefa hotelowej restauracji

Dodano:
Bajgiel z kremowym serkiem, awokado i jajkiem Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Śniadaniowy bajgiel zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis dostałam od szefa kuchni i do dziś świeci triumfy w moim domu. Musisz spróbować.

Bajgiel z awokado i jajkiem sadzonym jest wybitny. Kanapka szefa kuchni jest też lekka i sycąca, w sam raz na leniwe weekendowe śniadanie jedzone z rodziną. U nas gości prawie co tydzień i jeszcze nikomu się nie znudziła.

Dlaczego warto postawić na kanapkę szefa kuchni?

W tym śniadaniowym bajglu znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Awokado to bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również witaminy z grupy B, a jego dodatek wprowadza do kanapki szefa kuchni przyjemny orzechowy posmak.

Jajko z kolei jest świetnym źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Dostarcza także witamin A, D, E i K — rozpuszczalnych w tłuszczach, które już za sprawą awokado mamy — oraz wielu minerałów m.in. żelaza i selenu. Żółtko zawiera jeszcze lecytynę, która wspiera pracę mózgu.

Bajgiel — ostatni, ale równie ważny składnik dania — dostarczy ci węglowodanów. Jeśli, podobnie jak ja, postawisz na wersję pełnoziarnistą, przyswoisz też sporo błonnika. Masz więc do czynienia z sycącym posiłkiem, który pomoże ci dobrze rozpocząć dzień. Nic tylko przygotować.

Jak zrobić bajgla z kremowym serkiem, awokado i jajkiem?

Przygotowanie pysznego śniadania z jajkiem i awokado zajmie ci dosłownie chwilę. Potrzebujesz jedynie ugotować jajko w koszulce i ułożyć je na posmarowanym serkiem i obłożonym plastrami owocu pieczywie. Zrobienie perfekcyjnego jajka z płynnym żółtkiem wymaga co prawda nieco zręczności, ale z trikiem, który poznałam u znajomego kucharza, na pewno ci się uda.

Przepis: Bajgiel z kremowym serkiem, awokado i jajkiem

Pyszna kanapka szefa kuchni idealna na śniadanie lub lunch.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
667

Składniki

  • 1 bajgiel pełnoziarnisty
  • 1 awokado
  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka kremowego naturalnego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie jajka w koszulceW garnku zagotuj koło 500 ml wody. Gdy zawrze, zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum i wlej ocet. Zamieszaj energicznie, tworząc wir. Wbij do niego jajko. Gotuj przez minut, Wyłów łyżką cedzakową.
  2. Uszykowanie bajglaPrzetnij bajgla na pół wzdłuż. Spodnią część posmaruj kremowym serkiem. Ułóż plastry awokado, a na nim jajko w koszulce. Posyp czarnuszką i natką pietruszki. Na wierzchu połóż drugą częścią bajgla.

Inne warianty śniadaniowego bajgla

Niektóre składniki kanapki szefa kuchni możesz swobodnie podmieniać. Serek do smarowania nie musi być klasyczny. Wariant z twoim ulubionym warzywem lub ziołami też będzie pasował. Pieczywo możesz też posmarować twarożkiem z rzodkiewką, bryndzą czy mascarpone z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Wybierz, co ci pasuje i śmiało korzystaj z produktów, które już masz w lodówce.

Możesz też eksperymentować z innymi dodatkami. Dodaj łososia wędzonego, rukolę lub roszponkę albo zdrowe kiełki, a wzbogacisz kanapkę szefa kuchni o kolejne witaminy i minerały.

Ciekawą opcją będzie też przygotowanie bajgla śniadaniowego z pieczywa podgrzanego w tosterze lub na patelni. Taka chrupiąca kanapka szefa kuchni zawsze jest pierwszym wyborem mojego męża. Ty też spróbuj.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...