Ciocia Krysia zamyka ten farsz w pulchnym cieście. Przepis jest banalny, a smak budują dwa dodatki

Dodano:
Robienie pierogów drożdżowych z mięsem Źródło: Shutterstock / Alexey_Arz
Pierogi drożdżowe z mięsem są delikatniejsze niż klasyczne. Moja ciocia umiała je przygotować tak smacznie, jak nikt inny. Sekretem dania było dobre mięso i dwa dodatki.

Dobrych pierogów z mięsem mało kto sobie odmówi. U cioci Krysi zawsze mogłam liczyć na solidną porcję zlepieńców o niebagatelnym smaku. Ciasto było bardzo puszyste — bo robione na drożdżach — a wewnątrz skrywało soczysty, mięsny farsz. Niedawno dowiedziałam się, co sprawiało, że był tak aromatyczny. Od razu przygotowałam sobie te pierogi w domu.

Jak zrobić pierogi drożdżowe z mięsem?

Pierogi drożdżowe można zrobić na trzy sposoby – w wodzie, w piekarniku i na parze. Ciocia Krysia zawsze wybierała ten ostatni, wzorując się na przepisie o korzeniach tureckich. Ciasto więc zawsze wychodziło bardzo przyjemne. Mięso jednak wybierała lokalne. Najczęściej była to po prostu łopatka wieprzowa, ale dzięki dodatkom i sprytnym trikom zyskiwała niesamowitego smaku.

Ciocia przyprawiała ją pieprzem ziołowym, a więc aromatyczną mieszanką zawierającą m.in. majeranek, kolendrę, gorczycę i ostrą paprykę. Oprócz tego wsypywała szczypiorek, który także dodawał farszowi charakteru. Przede wszystkim jednak nie smażyła mięsa przed umieszczeniem go w cieście. Uważała, że to zbędna czynność, która nie tylko zajmuje czas, ale też sprawia, że nadzienie jest zbyt mało wilgotne i nieprzyjemnie się kruszy.

Przypuszczam, że właśnie dlatego przyzwyczaiła się do gotowania pierogów drożdżowych na parze – w czasie przyrządzania mięso było w stanie się dobrze ugotować, ale też nie wysychało. Danie smakowało więc tak obłędnie, że aż żal było nie skosztować.

Przepis: Pierogi drożdżowe z mięsem

Puszyste pierogi z soczystym mięsnym farszem o przyjemnym aromacie skuszą każdego smakosza.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki soli

Na farsz:

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ¾ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na pierogi drożdżoweStop masło. W głębokiej misce umieść ciepłe mleko. Rozprowadź w nim cukier, a następnie wkrusz drożdże i zamieszaj. Dodaj przesianą przez sito mąkę, sól oraz letnie masło. Zagnieć ciasto. Miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut.
  2. Robienie mięsnego farszuMięso mielone umieść w większej misce. Cebulę obierz, posiekaj ją starannie. Wrzuć do mięsa wraz ze szczypiorkiem. Masę dopraw pieprzem ziołowym i odrobiną soli.
  3. Lepienie pierogów i gotowanieWyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij okręgi. Nakładaj po 1-2 łyżki farszu mięsnego i zlepiaj brzegi. Uformowane pierogi ułóż na blasze pokrytej pergaminem i przykryć ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotuj parowar. Dno naczynia posmaruj olejem lub przykryj je specjalnym pergaminem. Ułóż pierogi i gotuj przez 15-17 minut bez otwierania pokrywki.

Jak podawać pierogi z mięsem z przepisu cioci Krysi?

Pierogi drożdżowe przyrządzone na parze najlepiej smakuję od razu po przygotowaniu, podane z prostymi i lekkimi dodatkami takimi jak jogurt naturalny czy kwaśna śmietana. Ja bardzo lubię też maczać je w sosie sojowym.

Zapomnij o podsmażaniu i polewaniu pierogów z mięsem dużą ilością tłuszczu czy boczku z cebulką – to nie jest to danie. Tak serwując pierogi drożdżowe z mięsem, zmarnujesz efekty pracy włożonej w ugotowanie ich na parze. Danie ma być lekkie, a pierwsze skrzypce ma grać farsz, a nie rumiana skórka i dodatki.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...