Mam patent na szybki obiad. Twoja rodzina pokocha makaron z tym domowym gulaszem z mięsa mielonego

Dodano:
Makaron z gulaszem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Z makaronu, mięsa mielonego i pomidorów robię nie tylko włoskie spaghetti. Moje makaronowe danie to ciekawa alternatywa dla popularnych past z sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzony przepis na szybki i prosty makaron z gulaszem.

Co dziś na obiad? Jeżeli ma być szybko, smacznie i prosto, to polecam danie makaronowe łączące soczystą i wyrazistą w smaku mieloną wołowinę ze słodkimi pomidorami i ziołami. Ten obiad zrobisz w trzy kwadranse, korzystając jedynie z dużego garnka, w którym podgotujesz makaron i patelni, na której przygotujesz dodatki.

Jak zrobić danie makaronowe z gulaszem?

To potrawa, której skład możesz łatwo modyfikować. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem umiarkowanie tłustego mięsa mielonego wołowego lub mięsa wołowo-wieprzowego, ale do przygotowania potrawy możesz użyć też mięsa drobiowego i drobiowo-wieprzowego. Smak i wartości odżywcze potrawy możesz wzbogacić i dopasować do własnych preferencji, dodając więcej warzyw np. marchewkę i paprykę. Poza sezonem na słodkie pomidory polecam sos z passaty, pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego. Jeśli chodzi o bulion, to możesz wedle uznania wykorzystać warzywny lub mięsny.

Robię to danie, podgotowując osobno makaron, ale możesz dodać na patelnię suchy makaron. Jeżeli chcesz przygotować potrawę w ten sposób, to zwiększ ilość bulionu do 500-600 ml i duś pod przykryciem. Uwaga: Pomidory dodaj na patelnię, gdy makaron zmięknie, bo znajdujące się w nich kwasy spowalniają proces gotowania innych składników.

Przepis: Makaron z gulaszem z mięsa mielonego

To szybkie danie makaronowe to świetna opcja na sycący obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
825 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu kolanka

Na gulasz:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 5 dużych pomidorów
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 200 ml bulionu
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso mielone wyjmij z lodówki – najlepiej smażyć mięso o temperaturze pokojowej. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w dużą kostkę.
  2. Smażenie i przyprawianieRozgrzej tłuszcz na dużej patelni z grubym dnem lub w żeliwnym rondlu i wrzuć liść laurowy. Smaż chwilkę (liść laurowy powinien zacząć wydzielać intensywny zapach), dodaj mięso, rozkładając je na całej powierzchni patelni i rozbijając duże grudki. Podsmażaj mięso na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę oraz czosnek, wymieszaj z mięsem i smaż 3-4 minuty, często mieszając. Przypraw mięso oregano, rozmarynem, tymiankiem, kminkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając.
  3. Dodanie bulionu i pomidorówWlej na patelnię bulion i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli mięso jest gotowe, to nastaw wodę na makaron. Następnie dodaj na patelnię pokrojone pomidory i wymieszaj z mięsem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając – pomidory powinny się rozpaść, tworząc aromatyczny sos.
  4. Gotowanie makaronuPodgotuj makaron w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od rodzaju i wielkości makaronu. Średniej wielkości kolanka gotuj 5-6 minut, żeby nie rozgotowały się po połączeniu z mięsem. Gotowy makaron odcedź i odsącz z nadmiaru wody na sitku lub durszlaku.
  5. Połączenie składnikówPrzełóż makaron na patelnię i wymieszaj z gulaszem. Duś pod przykryciem do momentu, aż makaron zyska odpowiadającą tobie konsystencję. Pod koniec duszenia dopraw potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać makaron z gulaszem z mięsa mielonego i pomidorów?

Potrawę podawaj gorącą. Wcześniej udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Makaron z gulaszem świetnie smakuje również, gdy posypiesz go tartym żółtym serem. Ponadto pamiętaj, że danie to doskonale smakuje nie tylko tuż po przyrządzeniu, ale także na drugi dzień po odgrzaniu na patelni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...