Te placki robię z 3 popularnych warzyw. Są pożywne, doskonałe na obiad lub kolację
Placki warzywne są o wiele zdrowsze i pożywniejsze, niż te mączne. Nie dostarczają bowiem mnóstwa kalorii, a przy okazji zawierają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych. Taki posiłek można bez wyrzutów sumienia zjeść na obiad lub kolację. Podany z lekkim sosem, będzie stanowił doskonałą odmianę od dań mięsnych czy kanapek.
Z jakich warzyw można zrobić placki?
Najpopularniejsze placki warzywne robi się oczywiście z ziemniaków. Są chrupiące i sycące i uwielbiają je wszyscy. Można je zastąpić słodszymi i droższymi batatami, marchewką czy dynią. Na warzywne placki doskonale nadają się też: cukinia, kalafior, brokuł, zielony groszek, kapusta, por czy seler naciowy. Warzywa trzeba rozdrobnić przy pomocy tarki lub noża, a te bardziej soczyste, odsączyć z płynu. Dzięki temu placki będą zwarte i chrupiące.
Jak zrobić placki z cukinii, kukurydzy i papryki?
Placki cukinii, kukurydzy i papryki wyglądają niezwykle apetycznie i mają niezwykłą teksturę. To dzięki połączeniu warzyw o różnej twardości i kolorach.
Przepis: Placki z trzech warzyw
Warzywne placki z cukinii, kukurydzy i papryki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości, młoda cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie masy na plackiWarzywa umieść w misce. Dodaj do nich jajka, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj w miarę zwartą masę.
- Smażenie plackówNa dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje warzywnej masy, lekko ją spłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Warzywne placki – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam przygotować smaczne, warzywne placki.
- Placki warzywne zazwyczaj się smaży, jednak można je też upiec. Nie będą tak chrupiące, jak te z patelni, ale za to będą mniej kaloryczne.
- By upiec placki warzywne, blachę z piekarnika trzeba wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią porcje warzywnego ciasta. Ciasto należy spłaszczyć łyżką, można też lekko skropić olejem. Placki piecze się 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Do warzywnych placków warto dodać posiekany ząbek czosnku i zieleninę. Dodadzą one smaku, aromatu, podniosą też wartość odżywczą potrawy.
- Po usmażeniu placki warzywne warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Dzięki temu będą mniej kaloryczne.