Tę pastę na kanapki robię latem z taniego warzywa. Zamykam ją też do słoika i zajadam cały rok
Pasta z cukinii, ze względu na swój wygląd często nazywana również kawiorem z cukinii, to prawdziwa perełka wśród wegetariańskich przysmaków. Inspirowane kuchnią wschodnioeuropejską warzywne smarowidło to też dowód na to, że nawet z najprostszych składników możesz stworzyć pozycję o niezwykłym smaku i aromacie. Recepturę podpatrzyłam u koleżanki już kilka lat temu, a została ze mną do dziś.
Jak zrobić pastę z cukinii?
Dobra pasta kanapkowa nie musi być idealnie kremowa. Proponowany przeze mnie warzywny kawior ma bogatą teksturę, bo oprócz miękkiej cukinii trafią do niego lekko chrupiące składniki takie jak marchewka i papryka. Smak budować będzie natomiast koncentrat pomidorowy i wyraziste dodatki – ocet, czosnek, cebula czy sproszkowane chili. Całość jest tak przyjemna, że trudno ci się będzie od niej oderwać.
Od razu polecam przygotowanie większej ilości, jeśli chcesz zachować ten smak na długie zimowe wieczory. Wystarczy ci duży garnek i podane niżej składniki. Pasta z cukinii zrobi się niemalże sama, bo musisz jedynie oczyścić warzywa i poddusić je na wolnym ogniu z dodatkami, aż uzyskasz wystarczająco gęstą konsystencję. Potem już wystarczy przenieść smakołyk do czystych słoików i zapasteryzować. A że garnek po wyrobie wystarczy w tym celu tylko opłukać i wypełnić wodą, to całość nie zajmie dużo więcej czasu. Polecam spróbować.
Przepis: Pasta z cukinii à la kawior
Pyszna pasta warzywna do pieczywa, mięs, zup i sosów, która robi się niemalże sama.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 43 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg zielonej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywCukinię umyj, przytnij na końcach i obierz ze skórki, jeśli jest twarda. Przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, jeśli są wyraźne. Paprykę pozbaw nasion i drobno pokrój. Cebulę i czosnek oczyść z łupin, posiekaj. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Pasteryzowanie kawioru z cukiniiGotowy warzywny wyrób przełóż do czystych, wyparzonych słoików z nieuszkodzonymi pokrywkami. Od razu zakręć. Gdy już opróżnisz garnek, opłucz go, umieść w nim ściereczkę i ustaw na niej przetwory. Wlej wodę do 3/5 wysokości garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj weki przez kwadrans na wolnym ogniu. Po ostudzeniu przenieś do spiżarki.
- Wykonanie pasty z cukiniiWszystkie warzywa wrzuć do dużego garnka. Wlej olej rzepakowy i ocet. Wsyp przyprawy i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez mniej więcej godzinę. Od czasu do czasu mieszaj, by pasa się nie przypaliła.
Jak podawać pastę à la kawior?
Pasta z cukinii to prawdziwy kulinarny kameleon. Możesz ją zjeść z pieczywem w postaci kanapek, w towarzystwie mięs i serów, a nawet z dowolną kaszą lub ulubionym makaronem. Sprawdzi się również jako sos do świeżych warzyw czy chipsów oraz urozmaicenie smaku wytrawnych naleśników czy pierogów. Niektórzy stosują ją nawet do doprawiania zup.