Pieczone kawałki kurczaka podaj z takimi ziemniakami, a zachwycisz wszystkich. To prosty i pyszny obiad
Kurczak pieczony z dodatkiem nietypowych ziemniaków spodobał się mojej rodzinie od pierwszego kęsa. Choć wcześniej nie przepadali za szpinakiem, połączenie zdrowych liści, kremowego sosu na bazie śmietanki i chrupiących kartofli całkowicie ich „kupiło”. Wcale się nie dziwię — z soczystymi udkami kurczaka dodatki te komponują się wręcz fantastycznie. Polecam spróbować.
Jak zrobić pysznego kurczaka pieczonego z ziemniakami?
Przygotowanie proponowanego obiadu z kurczakiem nie zajmie ci wiele czasu. Wystarczy, że obsmażone mięso i podgotowane ziemniaki włożysz do naczynia żaroodpornego i zapieczesz z dodatkiem pysznego sosu ze szpinakiem. Prosto i szybko uzyskasz danie, które zachwyci smakiem i olśni wyglądem.
Przepis: Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem
Prosty i pyszny obiad z kurczakiem dla całej rodziny, który przygotujesz bardzo sprawnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
Na danie:
- 4 udka z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Na sos ze szpinakiem:
- 150 g świeżego szpinaku
- 300 g śmietanki 30%
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 20 g parmezanu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsa i ziemniakówUdka kurczaka oczyść wedle uznania. Oprósz je solą i obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy będą zrumienione, przełóż do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 7-8 minut. Odcedź i dodaj do kurczaka.
- Wykonanie sosu ze szpinakiemW rondlu rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj je starannie, a następnie porcjami wlewaj śmietankę. Cały czas mieszaj zawartość, garnka, by się nie przypaliła i nie zbryliła. Wrzuć zgrubnie przesiekany szpinak, starty na tarce parmezan i przeciśnięty przez prasę czosnek. Duś chwilę. Gdy warzywo wyraźnie zwiędnie, dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Pieczenie daniaSos wylej na przygotowanego wcześniej kurczaka z ziemniakami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 35 minut.
Jak podawać obiad z kurczakiem pieczonym?
Danie jest gotowe do jedzenia tuż po przygotowaniu. Nie wymaga żadnych dodatków, ale zawsze możesz pokusić się o zaserwowanie go z porcją ulubionej surówki, by zwiększyć udział warzyw w diecie twojej rodziny.
Potrawę możesz z powodzeniem odgrzewać. Ja korzystam zwykle z garnka i dodaję odrobinę wody – zapobiega to wysychaniu mięsa i przypalaniu potrawy.
Inne warianty obiadu z kurczakiem i ziemniakami
Mój sos do kurczaka pieczonego doprawiam obficie czosnkiem. Tak szpinak moim zdaniem smakuje najlepiej. Jeśli wolisz coś bardziej delikatnego, użyj mniejszej ilości wyrazistego dodatku lub skorzystaj z aromatycznej gałki muszkatołowej, która też cudownie podkreśli smak mięsa.
Zamiast szpinaku możesz wykorzystać jarmuż. Jego liście są nieco twardsze, więc duś go dłużej. Wcześniej koniecznie usuń twarde łodygi i porwij go na mniejsze kawałki. Do jarmużu moim zdaniem lepiej pasują pomidory, więc zamiast śmietany i proponowanych wyżej przypraw użyj passaty lub kilku świeżych, pozbawionych skórki warzyw. Uzyskasz wtedy coś w rodzaju nietypowego bigosu, który świetnie pasuje do ziemniaków i pieczonego kurczaka.