Ten mleczny deser z kilku składników zrobisz w 15 minut. Podbije podniebienia twoich bliskich

Dodano:
Panna cotta z musem morelowym Źródło: Shutterstock / photosimysia
Lubicie niezbyt słodkie desery? Tym będziecie zachwyceni. Jest prosty do przygotowania, a robi się go z prostych składników i to w kilkanaście minut. Jego dopełnieniem jest mus z sezonowych owoców.

Mleczne desery są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Zwykle nie są zbyt słodkie, a dostarczają wielu cennych składników. Przede wszystkim białka, wapnia, fosforu i witaminy D. A gdy jeszcze zestawimy je z owocami, powstanie niezwykle zdrowa przekąska. Tak, jak ta panna cotta z musem morelowym.

Co to jest panna cotta?

Panna cotta to włoski deser, którego nazwę tłumaczy się, jako „gotowana śmietanka”. A to dlatego, że to właśnie śmietanka jest jego podstawą. Oprócz niej, do przygotowania deseru panna cotta stosuje się też: cukier, wanilię i żelatynę. Można też dodać trochę mleka, by panna cotta była nieco lżejsza i mniej kaloryczna. Deser ten jest delikatny i kremowy. Można go podać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić panna cottę z musem morelowym?

Deser panna cotta najlepiej przygotować od razu w naczyniach na jedną porcję. Mogą to być pucharki czy szklanki, w których poda się od razu deser. Deser ten można też przygotować w foremkach, np. ringach, a po zastygnięciu wyjąć go na talerzyk i podać z ulubionym dodatkiem.

Przepis: Panna cotta z musem morelowym

Deser z gotowanej śmietanki podany z musem morelowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na mus:

  • 4-5 świeżych moreli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żelatynyŻelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą, wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by napęczniała.
  2. Gotowanie śmietankiW rondelku umieść śmietankę i cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił. Śmietanka powinna być gorąca, ale nie powinna się zagotować.
  3. Dodawanie żelatynyGorącą śmietankę zestaw z ognia. Dodaj do niej napęczniałą żelatynę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Śmietankę przestudź.
  4. Rozlewanie śmietankiPrzestudzoną śmietankę rozlej do szklaneczek. Po wystygnięciu wstaw je na kilka godzin do lodówki, by deser stężał.
  5. Przygotowanie musuMorele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce pokrój na kawałki, dodaj wodę i cukier, gotuj ok. 10 minut, aż się rozpadną. Dopraw je sokiem z cytryny, zblenduj na gładką masę. Przetrzyj przez sito, wystudź.
  6. Serwowanie panna cottyPrzed podaniem do każdej szklaneczki panna cotty wlej na wierzch trochę musu morelowego. Deser możesz posypać wiórkami kokosowymi, migdałami w płatkach lub ozdobić listkami mięty.

Wskazówka: Jeśli przygotujesz deser w foremce, przed przełożeniem na talerzyk zanurz ją na chwilę w ciepłej wodzie. Wtedy deser bez problemu „wyjdzie” z formy.

Z czym jeszcze można podać panna cottę?

Panna cotta doskonale smakuje podana z sosami czy musami owocowymi. Jest wtedy lekka, zdrowa i pełna smaku. Można ją więc zaserwować np. z sosem malinowym, pomarańczowym czy musem truskawkowym. Świetnie też będzie smakowała polana czekoladą albo karmelem lub posypana świeżymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...