Do słoika oprócz ogórków wkładam nietypowe warzywo. Te przetwory to moje odkrycie sezonu
Ogórki z patisonem szturmem zdobyły serca moich bliskich. Zrobiłam je z ciekawości. Nie znałam wcześniej patisona, a do jego zakupu skusił mnie nietypowy wygląd i zapewnienie sprzedawcy, że jest równie smaczny, co cukinia. W aromatycznej zalewie wraz z ogórkiem okazał się znakomity. Samo wykonanie przetworu też było banalne.
Jak zrobić ogórki z patisonem?
Zaczęłam standardowo, czyli umyłam wszystkie warzywa i odpowiednio przygotowałam słoiki. To ważne, by zawsze je wyparzać i stosować zakrętki bez uszkodzeń. Wtedy unikniemy przykrej niespodzianki w postaci pleśni w naszych przetworach. Umyte ogórki i patisony pokroiłam na mniejsze kawałki, sparzyłam wrzątkiem i ułożyłam dość ciasno w naczyniach, dorzucając jeszcze pokrojona w piórka cebulę oraz przyprawy.
Postawiłam zarówno na klasyki w postaci liści laurowych, ziela angielskiego i kulek czarnego pieprzu, jak i ciekawszą wersję gorczycy, czyli moją ukochaną musztardę francuską ziarnistą. Wykorzystałam też zalewę z octu, cukru i soli, a gotowe przetwory zapasteryzowałam — tym razem w piekarniku, bo słoików było sporo i nie zmieściły się w garnku. Pyszne ogórki pozostaną ze mną przez całą zimę.
Przepis: Ogórki z patisonem
Pyszne przetwory sezonowe, które zrobisz w kilka chwil.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 162 w każdej porcji
Składniki
Na przetwory:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 8 średnich patisonów
- 2 czerwone cebule
Na zalewę:
- 2,5 litra wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 220 g cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywPatisony i ogórki gruntowe umyj. Potnij je na kawałki – ogórki w paski, a patisony na ćwiartki. Przenieś na sito i przelej wrzątkiem. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Układanie w słoikachDo każdego słoika na dno wrzuć kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, około 1/2 łyżeczki musztardy. Warzywa układaj warstwami. Wciśnij po 1-2 liście laurowe oraz piórka cebuli.
- Sporządzanie zalewyWodę, ocet, cukier i sól umieść w garnku. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia sypkich składników. Płynem zalej zawartość słoików i zakręć je dokładnie.
- Pasteryzacja przetworówSłoiki z ogórkami ustaw na środkowej półce piekarnika. Nastaw temperaturę 110 stopni Celsjusza i trzymaj przetwory w piekarniku przez 15 minut od momentu nagrzania urządzenia.
Jak podawać ogórki z patisonem ze słoika?
Przygotowane przetwory z patisonem, podobnie zresztą jak każde inne warzywa z zalewy, świetnie smakują z wszelakimi pieczonymi i dusznymi mięsami. Możesz je wiec z powodzeniem zaserwować do obiadu zamiast surówki.
Takie ogórki przyjemnie urozmaicą też twoje kanapki z ulubionymi wędlinami czy pasztetami, a także proste sałatki na bazie zielonych liści i pestek. Osobiście lubię też chrupać je z dodatkiem warzywnych past np. hummusu. Dobrze smakują również jako składnik zupy. Ta opcja jest jednak dla odważnych, bo nie każdy rozsmakuje się w kiszonej kapuście podkręconej octowym smakiem patisona czy ogórka.