Mieszam jajka ze startym warzywem i smażę. W 5 minut robię zdrowe śniadanie dla rodziny

Dodano:
Jajecznica z cukinią Źródło: Shutterstock / Anna Fedorova_it
Chcesz przygotować smaczne i zdrowe śniadanie w 5 minut? Proponuję jajecznicę z dodatkiem popularnego warzywa. To połączenie jest lekkie i pełne wartościowych składników, a przy okazji doskonale syci.

Śniadanie to posiłek od którego bardzo dużo wymagamy. Nie tylko powinien być zdrowy i sycący, ale też smaczny i szybki do przygotowania. Te warunki spełnia jajecznica z popularnym, letnim warzywem. Przygotuj ją raz, a przekonasz się, że naprawdę warto.

Na czym smażyć jajecznicę?

Jajecznica to potrawa z jajek smażonych na tłuszczu. Ponieważ jajka szybko ścinają się i to w niezbyt wysokiej temperaturze, jajecznicę można smażyć na maśle. Doda ono smaku potrawie, ale przy okazji też kalorii i cholesterolu. Jeśli jednak nie jecie masła zbyt często, możecie usmażyć na nim jajecznicę. Gdy jednak ktoś z was ma problem ze zbyt wysokim cholesterolem, lepiej, żeby smażył jajecznicę na oleju. Jest podobnie kaloryczny, jak masło, ale jako produkt roślinny jest o wiele zdrowszy.

Warto jednak mieć świadomość, że jajecznicę można też usmażyć bez tłuszczu. Wystarczy patelnia z nieprzywieralną powłoką albo klasyczna patelnia, na której zagotujemy odrobinę wody. Płyn sprawi, że jajecznica nie przywrze do naczynia. Tak przygotowana potrawa będzie niskokaloryczna i lekka dla żołądka.

Jak zrobić jajecznicę z cukinią?

Przygotowanie jajecznicy należy rozpocząć od starcia i odciśnięcia cukinii. Potem warzywo wystarczy wymieszać z jajkami, doprawić i usmażyć.

Przepis: Jajecznica z cukinią

Jajecznica z dodatkiem startej cukinii na pożywne i zdrowe śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 mała, młoda cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar płynu. Wcześniej możesz warzywo oprószyć solą i odczekać 10 minut.
  2. Przygotowanie masyDo cukinii wybij jajka i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej olej. Przelej na nią masę z cukinii i jajek i smaż całość na średnim ogniu. Jajecznicę często mieszaj i smaż, aż jajka zetną się, ale będą miały kremową konsystencję.

Wskazówka: Startą cukinię można też najpierw podsmażyć, a potem zalać ją jajeczną masą, wymieszać i usmażyć.

Jajecznica z cukinią – wskazówki

Oto na co należy zwrócić uwagę, by przygotować smaczną i zdrową jajecznicę z cukinią.

  • Do jajecznicy najlepiej jest dodać młodą cukinię. Można ją zetrzeć ze skórką, co pozwoli zaoszczędzić czas.
  • Jeśli wolisz bardziej zwartą jajecznicę i masz nieco więcej czasu, odciśnij cukinię z nadmiaru płynu. Wcześniej możesz ją oprószyć solą i odczekać 10-15 minut.
  • Proporcje jajek do cukinii są tak naprawdę dowolne. By jednak składniki mogły się ściąć w jedną całość, objętość jajek nie powinna być mniejsza, niż objętość startej cukinii.
  • Do jajecznicy z cukinią warto dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek, bazylię.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...