Mieszam jajka ze startym warzywem i smażę. W 5 minut robię zdrowe śniadanie dla rodziny
Śniadanie to posiłek od którego bardzo dużo wymagamy. Nie tylko powinien być zdrowy i sycący, ale też smaczny i szybki do przygotowania. Te warunki spełnia jajecznica z popularnym, letnim warzywem. Przygotuj ją raz, a przekonasz się, że naprawdę warto.
Na czym smażyć jajecznicę?
Jajecznica to potrawa z jajek smażonych na tłuszczu. Ponieważ jajka szybko ścinają się i to w niezbyt wysokiej temperaturze, jajecznicę można smażyć na maśle. Doda ono smaku potrawie, ale przy okazji też kalorii i cholesterolu. Jeśli jednak nie jecie masła zbyt często, możecie usmażyć na nim jajecznicę. Gdy jednak ktoś z was ma problem ze zbyt wysokim cholesterolem, lepiej, żeby smażył jajecznicę na oleju. Jest podobnie kaloryczny, jak masło, ale jako produkt roślinny jest o wiele zdrowszy.
Warto jednak mieć świadomość, że jajecznicę można też usmażyć bez tłuszczu. Wystarczy patelnia z nieprzywieralną powłoką albo klasyczna patelnia, na której zagotujemy odrobinę wody. Płyn sprawi, że jajecznica nie przywrze do naczynia. Tak przygotowana potrawa będzie niskokaloryczna i lekka dla żołądka.
Jak zrobić jajecznicę z cukinią?
Przygotowanie jajecznicy należy rozpocząć od starcia i odciśnięcia cukinii. Potem warzywo wystarczy wymieszać z jajkami, doprawić i usmażyć.
Przepis: Jajecznica z cukinią
Jajecznica z dodatkiem startej cukinii na pożywne i zdrowe śniadanie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 1 mała, młoda cukinia
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar płynu. Wcześniej możesz warzywo oprószyć solą i odczekać 10 minut.
- Przygotowanie masyDo cukinii wybij jajka i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej olej. Przelej na nią masę z cukinii i jajek i smaż całość na średnim ogniu. Jajecznicę często mieszaj i smaż, aż jajka zetną się, ale będą miały kremową konsystencję.
Wskazówka: Startą cukinię można też najpierw podsmażyć, a potem zalać ją jajeczną masą, wymieszać i usmażyć.
Jajecznica z cukinią – wskazówki
Oto na co należy zwrócić uwagę, by przygotować smaczną i zdrową jajecznicę z cukinią.
- Do jajecznicy najlepiej jest dodać młodą cukinię. Można ją zetrzeć ze skórką, co pozwoli zaoszczędzić czas.
- Jeśli wolisz bardziej zwartą jajecznicę i masz nieco więcej czasu, odciśnij cukinię z nadmiaru płynu. Wcześniej możesz ją oprószyć solą i odczekać 10-15 minut.
- Proporcje jajek do cukinii są tak naprawdę dowolne. By jednak składniki mogły się ściąć w jedną całość, objętość jajek nie powinna być mniejsza, niż objętość startej cukinii.
- Do jajecznicy z cukinią warto dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek, bazylię.