To mój sposób na szybki obiad, gdy nie mam czasu na zakupy. Wszyscy zajadają go ze smakiem

Dodano:
Makaron z boczkiem i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Axel Mel
Zastanawiasz się, co można zrobić na obiad w 15 minut? Tyle czasu zupełnie ci wystarczy na przygotowanie sycącego dania z makaronem. Ja robię je często, zwłaszcza gdy nie mam czasu na zrobienie zakupów.

Dania z makaronem często goszczą na stołach osób zabieganych. Nic dziwnego, wszak są szybkie i proste do zrobienia, a smakują doskonale. Kochają je Włosi i ja też. Mam zresztą swoje oryginalne pomysły na takie błyskawiczne, makaronowe obiady. Dziś przedstawię wam jeden z nich. Do jego przygotowania potrzebujecie makaronu, pieczarek i wędliny.

Jak sprawić, by danie z makaronem nie było suche?

Makaron doskonale smakuje z sosem pomidorowym czy śmietanowym. Co jednak, jeśli chcemy zrobić makaron z dość suchymi dodatkami, jakimi są pieczarki i wędlina? Włosi w tym celu używają więcej oliwy, a ja dokładam do tego jeszcze plasterki boczku. Wytopiony z niego tłuszcz dobrze łączy się z oliwą i nadaje jej przyjemnego smaku wędzonki. Do sosu do makaronu zawsze można też dodać trochę wody z gotowania makaronu. Dzięki zawartej skrobi doskonale łączy się on ze składnikami sosu i świetnie powleka kluski. A makaron dzięki temu nie jest suchy.

Jak zrobić ekspresowy makaron z boczkiem i pieczarkami?

Przygotowując makaron z boczkiem i pieczarkami, najpierw należy nastawić makaron. W czasie, gdy się gotuje przyrządza się do niego dodatki z sosem. Dzięki temu w 15 minut można zrobić całe danie.

Przepis: Makaron z boczkiem i pieczarkami

Ekspresowy makaron obiadowy z boczkiem i pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu np. wstążki
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu według wskazówek na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowaj ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Podsmażanie dodatkówNa zimnej patelni połóż plasterki boczku (możesz je pokroić na mniejsze kawałki) i podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Dodaj do niego oliwę z oliwek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki i boczek będą zrumienione. Na patelnię dodaj trochę wody z gotowania makaronu, wymieszaj, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wykańczanie daniaDo sosu znajdującego się na patelni dodaj makaron. Wymieszaj go, tak by dokładnie pokrył się sosem. Całość podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, by całe danie było dobrze ciepłe. Makaron rozłóż na talerze, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym serem.

Wskazówka: Gdy boczek i pieczarki będą zrumienione, możesz dodać trochę śmietanki i całość gotować 3-5 minut.

Inne wersje ekspresowego makaronu na obiad

Ekspresowy makaron zwykle robię w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami. Nie mam więc do wyboru zbyt dużo składników. Dlatego korzystam z tego, co zostało w zapasach. Często są to pieczarki i boczek. Jednak pieczarki można zastąpić np. cebulą, cukinią czy suszonymi pomidorami, a boczek np. szynką gotowaną czy dojrzewającą. Można też zupełnie zrezygnować z wędliny, a w jej miejsce dodać śmietankę, ser i zioła. Oczywiście składniki należy dobrać wg swoich upodobań i tak, by ze sobą harmonizowały.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...