Tę prostą i tanią potrawę robię na jednej patelni. Przepis, że palce lizać, a zmywania mało

Dodano:
Danie z patelni z mięsem i ziemniakami Źródło: Shutterstock / Axel Mel
Uwielbiam dania, które robi się prosto, szybko i najlepiej w jednym naczyniu. To dlatego często przyrządzam pożywny obiad z patelni, składający się z mięsa, ziemniaków i innych warzyw. Jest pyszny, a mało przy nim pracy.

Dania przyrządzane w jednym naczyniu zwykle robi się łatwo, a przy okazji po ich przygotowaniu jest mało zmywania. To też niewątpliwa zaleta, bo dzięki temu nie tracimy czasu i energii na porządkowanie kuchni. Jednym z takich ulubionych dań mojej rodziny jest mięso smażone z ziemniakami i warzywami na patelni. Zaraz opiszę wam, jak je zrobić.

Jakie dania można przygotować w jednym naczyniu?

W jednym naczyniu można zrobić wiele potraw i to na kilka sposobów. Doskonałym przykładem takiego dania są zapiekanki. Zazwyczaj jej składniki wystarczy ułożyć warstwowo w naczyniu, polać sosem lub posypać serem i upiec. Niezwykle proste, a jednocześnie pożywne są dania jednogarnkowe typu gulasz, leczo czy bigos. Gotuje się je w jednym garnku lub rondlu, dorzucając składniki w odpowiedniej kolejności. Do prostych dań z jednego naczynia należą też potrawy z patelni. Podsmaża się je kolejno, zaczynając od składników, które wymagają najdłuższej obróbki kulinarnej.

Jak zrobić sycące danie z patelni z mięsa, ziemniaków i innych warzyw?

W tym daniu duże znaczenie ma kolejność wrzucania składników na patelnię. Na początku podsmaża się te produkty, które są twardsze i mają nadać całości smaku i aromatu. Do przyrządzenia tego dania najlepiej jest wykorzystać dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką.

Przepis: Wołowina smażona z ziemniakami i warzywami

Pożywne danie z patelni składające się z wołowiny, ziemniaków i innych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g wołowiny, np. antrykotu
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówWołowinę opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w sporą kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
  2. Smażenie ziemniakówNa dużej patelni rozgrzej niezbyt mocno łyżkę oleju. Wsyp pokrojone ziemniaki i smaż je 10-15 minut, aż będą lekko zrumienione. Możesz przykryć patelnię, by ziemniaki szybciej zmiękły. Oprósz je solą i pieprzem, przełóż na talerz.
  3. Smażenie mięsaNa tej samej patelni rozgrzej średnio łyżkę oleju. Dodaj wołowinę i często mieszając, smaż ją 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Oprósz ją solą i pieprzem, zdejmij na talerz.
  4. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej średnio łyżkę oleju. Wsyp cebulę i smaż ją ok. 5 minut, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Dodaj paprykę, pieczarki i czosnek i smaż, aż warzywa lekko zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu.
  5. Łączenie składnikówDo podsmażonych warzyw dodaj podsmażone ziemniaki i mięso. Skrop całość sosem sojowym, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, smaż jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki podgrzały się i były miękkie.

Inne wersje dania z patelni z mięsem i ziemniakami

Mięso smażone z ziemniakami może przyjmować wiele smaków. Dużo zależy od rodzaju użytego mięsa, a także od dodatków. My sięgnęliśmy po wołowinę, jednak można ją zastąpić wieprzowiną czy mięsem kurczaka albo indyka. Miejsce pieczarek mogą zająć grzyby leśne, a papryki pomidory. Danie warto wzbogacić wędzonym boczkiem lub kiełbasą, które nadadzą przyjemnego smaku i aromatu. W potrawie tej można też użyć inne warzywa. Są to np.: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, cukinia, bakłażan, marchewka, kukurydza. Podniosą one wartość odżywczą dania, a przy okazji sprawią, że całość będzie wyglądała niezwykle apetycznie. Nie bez znaczenia będzie fakt, po jakie zioła i przyprawy sięgniemy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...