Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację
Naleśniki można składać i zwijać w rozmaity sposób. Jednym z klasycznych są krokiety, które formuje się podobnie, jak gołąbki. W ten sposób zwykle przyrządza się naleśniki z wytrawnym farszem, które można podawać na obiad, kolację lub przekąskę. Dziś zapraszam was na naleśniki z niezwykle pożywnym farszem. Zrobię go z gotowanego mięsa i ryżu.
Jakie mięso jest najlepsze na farsz do krokietów?
Na farsz do krokietów najlepiej jest przeznaczyć gotowane lub pieczone mięso. Surowe nie sprawdzi się w tym przypadku, ponieważ krokiety dosyć krótko smażymy lub zapiekamy. Do nadziania krokietów można więc wykorzystać mięso, które zostało nam z obiadu. Wystarczy je tylko przepuścić przez maszynkę do mięsa, rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać.
Jak zrobić zapiekane krokiety z mięsem i ryżem?
Dodatek ryżu do tych krokietów nie jest konieczny, jednak sprawia, że farsz staje się lżejszy i bardziej soczysty. Proporcje mięsa do ryżu są dosyć dowolne. Ja zwykle stosuję 1 część ryżu na 2 części gotowanego mięsa.
Przepis: Krokiety z mięsem i ryżem
Krokiety z mięsem i ryżem zapiekane pod warstwą sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do formy
- 100 g startego sera
Na farsz:
- 400 g gotowanego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuMięso gotowane pokrój na kawałki i rozdrobnij np. w malakserze. Wymieszaj je z ugotowanym ryżem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i śmietaną. Farsz dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem.
- Formowanie i zapiekanie krokietówNa każdym naleśniku połóż trochę farszu. Naprzeciwległe boki naleśników załóż do środka, a potem zroluj całość w kształtne krokiety. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Krokiety z mięsem i ryżem można podać na obiad lub kolację. Doskonale będzie do nich pasował kubek gorącego, czerwonego barszczu, ale można je zaserwować tylko i wyłącznie z surówką.
Inny sposób na wytrawne krokiety
Moje krokiety z wytrawnym farszem nie wymagają dużo pracy, bo po uformowaniu wystarczy je tylko włożyć do naczynia, posypać serem i zapiec. Da się je jednak przygotować w nieco innej wersji, a mianowicie usmażyć. Po uformowaniu można je obtoczyć w jajku i w tartej bułce, a wtedy po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące, choć bardziej kaloryczne.