Szybkie szaszłyki robię z mielonego mięsa. To proste danie jest pyszną odmianą od tradycyjnych kotletów
Kofta kebab to doskonała alternatywa dla często przygotowywanych dań z grilla oraz ciekawy pomysł na orientalny obiad lub kolację. Wypróbuj ten przepis szczególnie, jeśli mięso mielone często gości w twojej kuchni, a kotlety mielone i pulpety już się przejadły. Tradycyjna kofta przygotowywana jest z baraniny lub jagnięciny, jednak ja częściej robię to danie z wieprzowiny, wołowiny oraz mięsa mielonego mieszanego wołowo-wieprzowego. Moim zdaniem danie to smakuje obłędnie i pięknie wygląda.
Jak zrobić koftę kebab?
Kofta kebab jest stosunkowo łatwa do przygotowania, a efekt końcowy jest zdecydowanie wart wysiłku. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki – mięso, cebulę, czosnek, przyprawy i zioła, aby uzyskać jednolitą masę. Dobrze jest wyrabiać masę mięsną rękoma przez kilka minut, aby była dobrze połączona i miękka.
Przepis: Kofta kebab
To popularne danie kuchni bliskowschodniej i południowoazjatyckiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 4 patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mięso zmiel w maszynce z sitkiem o średnich oczkach lub użyj mięsa zmielonego w sklepie. Patyczki do szaszłyków włóż do naczynia z zimną wodą na około 15 minut.
- MieszanieMięso przełóż do miski. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, paprykę słodką i ostrą, kmin rzymski, kolendrę, natkę pietruszki oraz cynamon. Wyrabiaj masę mięsną do momentu, aż będzie miała jednolitą konsystencję. Pod koniec wyrabiania dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie koftyWyrobione mięso podziel na 4 porcje. Każdą uformuj w kulę, a następnie delikatnie rozpłaszcz. Na środku placka z mięsa mielonego ułóż wcześniej namoczony patyczek do szaszłyków. Oblep patyczek mięsem, nadając mu podłużny kształt. 2 łyżki oleju wlej do miseczki. Każdą koftę natłuść olejem. Możesz to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka lub dłońmi – nalej około 1/2 łyżki oleju na dłonie i dokładnie rozprowadź na powierzchni mięsa. Ten sposób ułatwia formowanie kofty, zapobiegając przyklejaniu się masy mięsnej do dłoni.
- Pieczenie/grillowanieUłóż kofty w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół, bez termoobiegu) na 20 minut. Po upływie 10 minut przewróć kofty na drugą stronę, żeby równomiernie zrumieniły się z wierzchu. W zależności od rodzaju piekarnika mięso może wymagać dłuższego pieczenia. Jeżeli Twój piekarnik ma funkcję opiekania/grillowania, to włącz ją pod koniec pieczenia. Możesz również przygotować kofty na zwykłej patelni, patelni grillowej lub grillu elektrycznym – czas smażenia/grillowania to około 8 minut z każdej strony.
Kofty podawaj gorące z dodatkiem surówek oraz sosów np. sosu czosnkowego. Doskonale smakuje kofta jedzona bezpośrednio z patyczka oraz przełożona np. do chlebka pita.
Z czym podawać koftę kebab?
Ja najczęściej podaję to danie z frytkami i sałatką w greckim stylu. Jednak kofta kebab dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Oto kilka pomysłów, z czym możesz je podać. Polecam:
- aromatyczny ryż z dodatkiem przypraw, takich jak cynamon, kardamon i goździki,
- kaszę bulgur, którą można ugotować samą lub z przyprawami i świeżymi ziołami,
- kaszę jaglaną, jako lekką i zdrową alternatywa dla ryżu,
- chlebki pita lub naan.
Jeśli robisz koftę na grillu, to idealne będą do niej również grillowane warzywa, takie jak: papryka, cukinia, bakłażan i cebula. Warto podawać ją też z marynowanymi warzywami: ogórkami czy rzodkiewką oraz dipami. Z sosów, oprócz znanych i lubianych ketchupu, majonezu, sosu czosnkowego i tzatzyki, lubię sięgać po ajvar – paprykowy sos lub pasta, które mają pikantny, lekko słodki i dymny smak.
Przydatne wskazówki do przepisu na koftę
Koftę możesz przygotować z dowolnego mięsa mielonego. Doskonale smakuje kofta z jagnięciny i baraniny, wołowiny, wieprzowiny, drobiu i mięsa mieszanego. Przepis możesz modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy oraz drobno posiekane warzywa np. czerwoną paprykę.
Koftę możesz również zrobić jako danie na grillu ogrodowym oraz na ognisku, korzystając z rusztu składanego. Kofta z grilla i ogniska zyskuje wyjątkowy smak. Kofty możesz piec, smażyć i grillować również bez patyczka do szaszłyków.