To najlepsze bułeczki z malinami. Odkryj przepis na puszysty wypiek, który zdradziła pewna Szwedka
Autorką przepisu na te bułeczki z malinami jest szwedzka fotografka i pisarka kulinarna Lena Söderström. To przepis idealny na drugą połowę lata. Zrobienie szwedzkich bułeczek na słodko nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu, ponieważ drożdżowe ciasto musi dobrze wyrosnąć.
Jak zrobić szwedzkie bułeczki z malinami?
Lena Söderström podkreśla, aby dać ciastu czas na odpowiednie wyrośnięcie. Musi ono za każdym razem podwoić swoją objętość. To sprawi, że bułeczki z malinami będą idealnie puszyste i miękkie. Do ich zrobienia najlepiej użyć dobrego dżemu malinowego.
Przepis: Bułeczki z dżemem
Szwedzki przepis na bułeczki na słodko
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- szwedzka
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 344 w każdej porcji
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 700 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
nadzienie:
- 100 g masła
- 250 g marmolady malinowej lub twardego dżemu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
dekoracja:
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże maliny
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuPokrusz drożdże w misce. Dodaj cukier i mleko i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj sól i mniej niż połowę mąki pszennej. Wyrabiaj razem na dość luźne ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut.
- Robienie ciastaWymieszaj masło pokrojone na małe kawałki i jajka z ciastem drożdżowym. Dodawaj mąkę pszenną partiami i wyrabiaj wszystko razem na gładkie ciasto. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Formowanie bułeczekWyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel ciasto i rozwałkuj na dwa prostokątne cienkie placki o wymiarach około 55 cm x 35 cm. Każdy posmaruj masłem i marmoladą. Zrób trzy „zagięcia”, czyli złóż ciasto dwa razy, od krótszego boku. Ostrożnie rozwałkuj i pokrój na 8-10 pasków. Zwiń paski (nie za ciasno) i połóż je na arkuszu papieru do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 225 stopni. Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz bułeczki w środkowej części piekarnika przez 10-15 minut. Spłaszcz bułeczki szpatułką, jeśli wyrosły za bardzo. Zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem i świeżymi malinami.
Gotowe bułeczki z malinami możesz także udekorować lukrem albo polewą czekoladową. Najlepiej smakują podane ze szklanką mleka, albo filiżanką dobrej kawy czy herbaty. Szwedzkie bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu pieczenia, ale oczywiście można je także jeść przez kolejne dni.
Inne pomysły na szwedzkie bułeczki na słodko
Koniecznie zapisz ten przepis Leny Söderström, ponieważ możesz potraktować go jako bazę do zrobienia bułeczek o innych smakach. Przede wszystkim możesz zmieniać smak dżemu. Doskonale sprawdzą się tu także dżemy morelowe, pomarańczowe czy z czarnej porzeczki. Ciekawą opcją z pewnością będzie dodanie popularnej w Polsce (głównie do nadziewania pączków) marmolady z różą.
Ale środek bułeczek możesz także zrobić z masła, cukru i cynamonu albo kremu czekoladowo-orzechowego i posiekanych drobno orzechów. Możliwości jest naprawdę wiele i możesz tu tworzyć swoje własne kompozycje.
Bułeczki możesz upiec nie tylko na płaskiej blasze. Jeśli ułożysz je obok siebie w dużej tortownicy albo w prostokątnej foremce do pieczenia ciast, wyrastając połączą się w jedno, tworząc przepyszne i efektowne ciasto drożdżowe, z którego potem wystarczy odrywać pojedyncze bułeczki.