Kroję te warzywa i łączę z lekkim sosem. Ten prosty przepis to sezonowy rarytas w moim domu

Dodano:
Sezonowe warzywa Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
W kuchni maksymalnie wykorzystuję potencjał sezonowych warzyw. Zachęcam do wypróbowania lekkiej i sycącej surówki, którą możesz podawać nie tylko do obiadu, ale także jako samodzielne danie z różnymi dodatkami.

Kolorowe warzywa to idealna baza do zaskakujących smakiem surówek i sałatek. Łącząc świeże, chrupiące składniki, masz pewność, że potrawa szybko zaspokoi mały głód i będzie doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Moja surówka uwzględnia jedynie 5 popularnych warzyw i kilka przypraw, które z pewnością masz w swojej kuchni. Sos robię na bazie delikatnej oliwy z oliwek, miodu i odrobiny czosnku, dzięki któremu potrawa nabiera wyrazistego aromatu.

Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając dodatkowe składniki np. paprykę, kukurydzę, pora, szpinak, jarmuż, zblanszowane brokuły, cukinię, a także świeże zioła np. bazylię i oregano.

Jak przygotować warzywa na lekką surówkę?

Sałatka z poniższego przepisu zachwyca nie tylko smakiem. Podaję ją w nietypowy sposób, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Nie mieszam warzyw, żeby moi bliscy sami dobrali proporcje składników sałatki i nie dodaję do miski sosu, który może spowodować, że warzywa szybko stracą jędrność i puszczą sok.

Rada: Warzywa na sałatkę, które nie są obierane ze skórki bardzo starannie myję. Robię to nie tylko pod bieżącą wodą, ale także moczę je w roztworze wody i sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 1 litr zimnej wody), dzięki czemu zyskuję pewność, że na skórce nie pozostaną szkodliwe substancje chemiczne i zanieczyszczenia organiczne.

Przepis: Surówka z sezonowych warzyw

Najbardziej smakują mi sałatki z większymi kawałkami świeżych warzyw, ale możesz pokroić składniki w ulubiony sposób np. w cienkie słupki lub niewielką kostkę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 średnia główka sałaty strzępiastej
  • 2 średnie ogórki szklarniowe lub 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 duży pęczek rzodkiewki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średni pęczek cebulki dymki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSałatę umyj, osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pozbaw liści i korzonków, umyj, osusz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Ogórki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki. Cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. WykonaniePrzygotuj dużą miskę. Przełóż do niej pokrojone warzywa, posyp je słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cytrynowym. Sos podaj w osobnym naczyniu.

Jakie przyprawy i zioła do surówki z sezonowych warzyw?

Smak warzyw sezonowych doskonale uzupełniają nie tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony pieprz czarny, ale także m.in. słodka i ostra papryka oraz pieprz cytrynowy. Smak sałatki możesz modyfikować, dodając łagodne w smaku przyprawy i zioła np. koperek i natkę pietruszki, a także mieloną lub młotkowaną kolendrę, gałkę muszkatołową, rozmaryn, lubczyk i tymianek.

Jak podawać sałatkę z sezonowych warzyw?

Pokrojone sezonowe warzywa z lekkim sosem podawaj niedługo po przygotowaniu, żeby świeże składniki nie zwiędły. Obok naczynia z warzywami podaj przelany do małego dzbanuszka sos.

Surówka z powyższego przepisu wyśmienicie smakuje z daniami obiadowymi oraz świeżym pieczywem lub tostami. Możesz ją również podawać jako dodatek do domowych fast foodów np. tortilli oraz wypełnionych mięsem chlebków pita.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...