Kroję te warzywa i łączę z lekkim sosem. Ten prosty przepis to sezonowy rarytas w moim domu
Kolorowe warzywa to idealna baza do zaskakujących smakiem surówek i sałatek. Łącząc świeże, chrupiące składniki, masz pewność, że potrawa szybko zaspokoi mały głód i będzie doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Moja surówka uwzględnia jedynie 5 popularnych warzyw i kilka przypraw, które z pewnością masz w swojej kuchni. Sos robię na bazie delikatnej oliwy z oliwek, miodu i odrobiny czosnku, dzięki któremu potrawa nabiera wyrazistego aromatu.
Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając dodatkowe składniki np. paprykę, kukurydzę, pora, szpinak, jarmuż, zblanszowane brokuły, cukinię, a także świeże zioła np. bazylię i oregano.
Jak przygotować warzywa na lekką surówkę?
Sałatka z poniższego przepisu zachwyca nie tylko smakiem. Podaję ją w nietypowy sposób, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Nie mieszam warzyw, żeby moi bliscy sami dobrali proporcje składników sałatki i nie dodaję do miski sosu, który może spowodować, że warzywa szybko stracą jędrność i puszczą sok.
Rada: Warzywa na sałatkę, które nie są obierane ze skórki bardzo starannie myję. Robię to nie tylko pod bieżącą wodą, ale także moczę je w roztworze wody i sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 1 litr zimnej wody), dzięki czemu zyskuję pewność, że na skórce nie pozostaną szkodliwe substancje chemiczne i zanieczyszczenia organiczne.
Przepis: Surówka z sezonowych warzyw
Najbardziej smakują mi sałatki z większymi kawałkami świeżych warzyw, ale możesz pokroić składniki w ulubiony sposób np. w cienkie słupki lub niewielką kostkę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 średnia główka sałaty strzępiastej
- 2 średnie ogórki szklarniowe lub 3 średnie ogórki gruntowe
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 średni pęczek cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Na sos:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSałatę umyj, osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pozbaw liści i korzonków, umyj, osusz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Ogórki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki. Cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- WykonaniePrzygotuj dużą miskę. Przełóż do niej pokrojone warzywa, posyp je słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cytrynowym. Sos podaj w osobnym naczyniu.
Jakie przyprawy i zioła do surówki z sezonowych warzyw?
Smak warzyw sezonowych doskonale uzupełniają nie tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony pieprz czarny, ale także m.in. słodka i ostra papryka oraz pieprz cytrynowy. Smak sałatki możesz modyfikować, dodając łagodne w smaku przyprawy i zioła np. koperek i natkę pietruszki, a także mieloną lub młotkowaną kolendrę, gałkę muszkatołową, rozmaryn, lubczyk i tymianek.
Jak podawać sałatkę z sezonowych warzyw?
Pokrojone sezonowe warzywa z lekkim sosem podawaj niedługo po przygotowaniu, żeby świeże składniki nie zwiędły. Obok naczynia z warzywami podaj przelany do małego dzbanuszka sos.
Surówka z powyższego przepisu wyśmienicie smakuje z daniami obiadowymi oraz świeżym pieczywem lub tostami. Możesz ją również podawać jako dodatek do domowych fast foodów np. tortilli oraz wypełnionych mięsem chlebków pita.