Biorę świeże maliny i robię najlepszy, domowy ocet. Przepis jest bardzo łatwy
Domowy ocet robię najczęściej z jabłek, ale co roku w mojej spiżarni nie może też zabraknąć także octu z malin. Ma ładny kolor i niesamowity aromat. Jest doskonałym dodatkiem do sałatkowych sosów, ale można też pić go z wodą, dokładnie tak samo, jak ocet jabłkowy.
Jak zrobić domowy ocet z malin?
To, czego ja sama obawiałam się najbardziej robiąc ocet po raz pierwszy, to czy mi nie spleśnieje. Tak się nie stanie, jeśli będziesz przestrzegać najważniejszej zasady: wszystko musi być wyparzone (słoik czy łyżka, którą mieszasz ocet), a owoce świeże i niezepsute.
Ja ocet robię zawsze w wyparzonym słoju, a na czas fermentacji nakładam na wierzch warstwy gazy i mocuję gumką recepturką. Dzięki temu buzujący gaz ma ujście, a jednocześnie mam pewność, że do octu nie dostaną się muszki owocówki.
Są różne szkoły robienia octu i nie wszyscy mieszają go w czasie fermentacji. Ja mieszam, ponieważ zmniejsza to ryzyko pojawienia się pleśni na owocach, które pływają początkowo po wierzchu. Kiedy owoce opadną, zostawiam ocet, aby nabrał smaku, a po około miesiącu (czasem nawet dłużej), zlewam aromatyczny płyn do butelek. Nie filtruję osadu, ponieważ szkoda mi cennych składników w nim zawartych – taki domowy ocet to samo zdrowie.
Przepis: Ocet z malin
Domowy, naturalny ocet z owoców.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1/3 l malin
- 1 litr przegotowanej wody
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie nastawu na ocetSłoik do robienia octu dobrze wyparz. Wsyp owoce i zalej wodą (w temperaturze pokojowej) wymieszaną z cukrem. Przykryj gazą lub ściereczką i odstaw.
- Robienie octuMaliny powinny zacząć fermentować już na drugi dzień. Możesz zawartość słoja zamieszać co 1-2 dni czystą, drewnianą łyżką. Kiedy burzliwa fermentacja się zakończy, owoce powinny opaść na dno. Zakręć wówczas słoik i odstaw jeszcze na miesiąc. Po tym czasie odcedź owoce i zlej gotowy ocet do butelek.
Jak zrobić domowy ocet z owoców?
Z mojego przepisu możesz zrobić ocet także z innych owoców (np. jeżyn, jabłek lub obierków jabłkowych). Najlepiej przyjąć zasadę: 1/3 słoika owoców oraz 4 czubate łyżki cukru na litr przegotowanej wody. U mnie to zawsze się sprawdza i nie zdarzyło się, aby ocet się nie udał.
Jak poznać czy ocet spleśniał?
Na domowym occie w czasie procesu fermentacji często pojawia się tzw. kożuszek fermentacyjny. Osoby, które nigdy nie robiły octu często biorą go za pleśń. Jeśli widzisz osad i kożuch na nastawie octowym, nie wpadaj w panikę, to naturalne przy fermentacji. Oczywiście może zdarzyć się, że ocet z różnych powodów spleśnieje (brudny słoik, zepsute owoce itp), ale wówczas nie będziesz mieć wątpliwości, że jest to pleść. Przede wszystkim poznasz ją po zapachu, który z każdym kolejnym dniem, będzie bardziej intensywny. Fermentujący prawidłowo ocet na każdym etapie ma przyjemny, owocowy, octowy zapach.