Weź dowolne owoce i dwie miski. To ekspresowe ciasto maślankowe zrobisz bez miksera
Uwielbiam ciasto maślankowe za to, że mogę je zrobić dosłownie w biegu: mieszam składniki, wrzucam na wierzch owoce, wkładam blachę do piekarnika i na kolejne 50 minut mogę o nim zapomnieć. Smakiem i wyglądem wcale nie ustępuje bardziej pracochłonnym wypiekom i nie zdarzyło się jeszcze, aby to ciasto mi nie wyszło. Jednym słowem: z jego zrobieniem poradzą sobie nawet dzieci, a do wymieszania składników potrzebujesz tylko dwóch misek i widelca, żadnych mikserów i robotów.
Jak zrobić ciasto maślankowe z owocami?
Cała filozofia tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (mokre wlewaj do miski z suchymi). Potem to dość gęste ciasto wystarczy wylać do foremki i dołożyć dowolne owoce. Jakie? Takie, jakie akurat masz, takie, jakie lubisz. Ja najczęściej robię to ciasto z borówkami, ale też lubię zrobić miks różnych owoców: np. moreli, śliwek, malin i borówek. Większe owoce, takie jak śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, truskawki czy jabłka trzeba pokroić na mniejsze cząstki.
Przepis: Ciasto maślankowe z owocami
Proste ciasto bez użycia miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g sezonowych owoców
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto podawaj lekko oprószone cukrem pudrem.
Ciasto maślankowe kruszonką
Jeśli jesteś fanem kruszonki, to ciasto maślankowe z naszego przepisu możesz upiec z jej dodatkiem. Kruszonka to tylko trzy składniki: mąka, cukier i masło, które należy połączyć ze sobą rozgniatając wszystko palcami. Zasada przy robieniu kruszonki jest prosta: 2-1-1. To oznacza 2 części mąki, 1 część cukru i 1 część masła. Do ciasta maślankowego możesz zrobić kruszonkę ze 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Kruszonka, zanim posypiesz nią ciasto, powinna być schłodzona (możesz ją wstawić do zamrażalnika).
Warto wiedzieć, że kruszonkę można mrozić. Wówczas masz pod ręką ten pyszny dodatek, którym możesz posypywać nie tylko ciasto maślankowe, ale też ciasta jogurtowe czy drożdżowe.