Te domowe tosty francuskie to kulinarny majstersztyk. Przepis na śniadanie, któremu trudno się oprzeć

Dodano:
Tosty Croque Madame i Croque Monsieur Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Mistrzami w robieniu tostów są Francuzi. Wyjątkowe Croque Madame i Croque Monsieur powstają z prostych składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania przepisu na chrupiące tosty francuskie.

Croque Madame i Croque Monsieur to pyszne tosty, które są podawane w nieco inny sposób. Croque Madame nie różni się od Croque Monsieur zestawem zapiekanych pomiędzy pieczywem dodatków, ale na wierzchu tostu układane jest jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Choć przygotowanie tych francuskich tostów wymaga nieco czasu, to naprawdę warto spróbować tej potrawy. Idealnie sprawdzają się nie tylko jako śniadanie na specjalne okazje, ale także możesz je podawać na kolację.

Jak zrobić tosty francuskie Croque Madame i Croque Monsieur?

Możesz zrobić je z pieczywa pszennego lub pełnoziarnistego. Jeżeli chcesz zrobić tosty z typowego chleba tostowego, to sprawdź jego skład – wysokoprzetworzone pieczywo z licznymi dodatkami może zepsuć smak potrawy.

Gotowe tosty możesz upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Robiąc tosty na patelni, potrzebujesz dodatkowo niewielkiej ilości masła, którego nie uwzględniłem w przepisie. Porada: jeżeli chcesz usmażyć tosty Croque Madame i Croque Monsieur na patelni, to nie dodawaj na wierzch sosu, ale posmaruj pieczywo z obu stron niewielką ilością masła i obsmaż kanapki na złoty kolor. Gdy pieczywo będzie gorące, posmaruj wierzch obu tostów sosem, a na jednym ułóż jajko sadzone.

Do przygotowania Croque Madame i Croque Monsieur potrzebujesz również sera żółtego, który dobrze się topi, np. twardego sera dojrzewającego gruyère, szynki np. wysokiej jakości szynki konserwowej lub szynki wędzonej, sosu Mornay, który przypomina wyglądem i smakiem sos beszamelowy, musztardy francuskiej Dijon i jajek.

Przepis: Croque Madame i Croque Monsieur

Sekretem smaku francuskich tostów Croque Madame i Croque Monsieur są wysokiej jakości produkty.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
516 w każdej porcji

Składniki

  • 4 grubsze kromki pieczywa
  • 50 g żółtego sera
  • 4 plasterki szynki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej

Na sos:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 kopiata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżeczka masła
  • 20 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Dodatkowo do Croque Madame:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPrzygotuj wszystkie składniki tostów – pokrój pieczywo (jeżeli ma bardzo twarde skórki, to możesz je odkroić), ser zetrzyj na tarce o małych oczkach (do tostów potrzebujesz około 5 łyżek sera, a do sosu 2 łyżki) i odmierz ilość składników sosu. Polecam delikatnie podgrzać mleko i od razu wymieszać je ze śmietanką. Podczas przygotowywania francuskich tostów ważna jest odpowiednia organizacja pracy, dzięki której potrawa nie wyjdzie zbyt spieczona. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Możesz włączyć funkcję zapiekania/grillowania.
  2. Przygotowanie sosu MornayW niewielkim rondelku roztop masło, uważając, by się nie przypaliło. Ustaw najmniejszą moc palnika i stopniowo wsypuj mąkę pszenną, cały czas mieszając. Z mąki i masła powinna powstać jasna zasmażka. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj do rondelka z zasmażką mleko ze śmietanką. Gdy sos zgęstnieje, dodaj ser i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Uszykowanie tostówPieczywo lekko opiecz w tosterze/opiekaczu bądź obsmaż z obu stron na patelni i posmaruj każdą kromkę z jednej strony musztardą. Pomiędzy posmarowane musztardą pieczywo włóż po 2 plasterki szynki oraz dodaj starty ser. Złóż pieczywo. Wierzch kanapek obficie posmaruj sosem Mornay.
  4. Pieczenie tostów i robienie sadzonego jajkaUłóż tosty na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i zapiekaj do momentu, aż staną się złote i chrupiące. Na małej patelni rozgrzej masło. Zrób jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Dopraw jajko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed końcem czasu pieczenia ułóż na wierzchu jednej kanapki sadzone jajko i zapiekaj jeszcze 1-2 minuty.

Opcjonalne dodatki do Croque Madame i Croque Monsieur to np. rukola i szczypiorek lub cebulka dymka. Dodatkowe składniki możesz włożyć pomiędzy pieczywo lub wykorzystać do dekoracji tostów.

Jak podawać francuskie tosty Croque Madame i Croque Monsieur?

Croque Madame i Croque Monsieur podawaj zaraz po przygotowaniu. Przed podaniem możesz udekorować potrawę szczypiorkiem lub cebulką dymką, a także świeżymi ziołami np. rozmarynem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...