Nie miałam czasu za zakupy, więc zrobiłam pyszne danie z zapasów. Przepis na ekspresowy makaron
Czy czasami zdarza wam się, że lodówka świeci pustkami, ale po pracy wcale nie macie ochoty robić zakupów? Ja tak mam zwłaszcza w czasie upałów. Wtedy zaczyna się kombinowanie z obiadem. Jak z tego, co zostało w domowych zapasach wyczarować coś smacznego? Tu zwykle z pomocą przychodzi mi makaron. Sos do niego da się zrobić z prostych składników, choćby takich jakich użyłam ostatnio. Danie wyszło apetyczne, lekkie i smaczne.
Pomysły na proste dania z makaronu
Najprostszym pomysłem na danie z makaronu jest podanie go z sosem. A z czego zrobić sos? Na przykład z pomidorów, cukinii, bakłażana, boczku i cebuli, szynki i brokułu czy ryby i śmietany. Możliwości jest dużo, a zasada przygotowania podobna. Przyrządzenie sosu warto zacząć od podsmażenia na oliwie posiekanej cebuli lub czosnku. Potem trzeba dodać pozostałe, pokrojone składniki, całość podsmażyć i krótko poddusić. Z wieloma składnikami dobrze będą komponowały się zioła, do niektórych można dodać słodką śmietankę i całość chwilę poddusić.
Jak zrobić makaron z kukurydzą i ziołami?
Przygotowując to danie, najpierw nastaw makaron, a potem zacznij robić sos. Dzięki temu makaron i sos będą gotowe w tym samym czasie.
Przepis: Prosty makaron z kukurydzą
Danie obiadowe z makaronu, kukurydzy, ziół i śmietanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 610 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu wstążki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanych ziół, np. bazylii i natki pietruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronW garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu o minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostawiając trochę płynu z gotowania makaronu. Wsyp go do garnka.
- Przygotowanie sosuNa patelni podgrzej oliwę. Dodaj do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość chwilę przesmaż, by czosnek puścił aromat. Teraz wlej do niego śmietankę i dodaj kukurydzę. Całość gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz, całość zagotuj.
- Serwowanie makaronuDo garnka z makaronem dodaj sos. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu kilka minut. Potrawę cały czas mieszaj. Przed podaniem posyp ją parmezanem i ewentualnie świeżymi ziołami.
Jak podać makaron z sosem, by był smaczny i apetyczny?
Makaron polany sosem może dobrze prezentuje się wizualnie, jednak w daniu bardziej chodzi o smak. A ten najlepiej jest wydobyć, gdy do sosu na patelni doda się ugotowany makaron lub do garnka z odcedzonym makaronem doda się sos. Teraz całość trzeba wymieszać i podgrzewać, mieszając, aż danie będzie gorące. Potem wystarczy rozłożyć je na talerze, posypać np. startym parmezanem i ewentualnie posiekanymi ziołami.