Latem nie tracę czasu na długie gotowanie. Patent na ten szybki obiad podpatrzyłam u koleżanki

Dodano:
Zapiekanka z kurczaka, ryżu i borkuła Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Latem stawiam na dania proste i szybkie, ale też smaczne i zdrowe. Pomysł na jedno z nich podpatrzyłam u koleżanki. Przygotowałam je już kilka razy, bo posmakowało mojej rodzinie. A pracy przy nim tyle, co nic.

Jestem wielbicielką kuchni prostej, smacznej i zdrowej. Ważne jest też, by potrawy były szybkie do przygotowania. Na takie dania mam ochotę szczególnie latem. To dlatego, że nie chcę tracić czasu w kuchni, ani zbytnio podnosić temperatury w całym domu. Od razu więc zainteresowałam się daniem, które zaserwowała mi kiedyś koleżanka. Gdy ją spytałam, jak zdążyła je przygotować po pracy, odpowiedziała – przecież robiłam je tylko 15 minut. I to wystarczyło, by poprosić ją o przepis.

Jak przygotować składniki do zapiekanki ryżowej?

Klasyczne przyrządzenie zapiekanki ryżowej sprowadza się do przygotowania kolejno jej składników, a potem połączenia ich w całość. Tak więc ryż należy ugotować na sypko. Brokuł podzielić na różyczki i krótko obgotować. Kurczaka zaś pokroić w kostkę, przyprawić i zrumienić na patelni.

Lecz jest jeszcze szybszy sposób na zrobienie tej zapiekanki. Tu w zasadzie nic się nie gotuje, a jedynie dla smaku podsmaża kawałki kurczaka. Jednak i z tego można zrezygnować. Składniki po prostu zalewa się bulionem, wstawia do piekarnika i czeka, aż będą miękkie. Proste, prawda?

Jak zrobić szybką zapiekankę z ryżu, kurczaka i brokułu?

Przygotowanie zapiekanki należy rozpocząć od opłukania ryżu i pokrojenia pozostałych składników. Filet z piersi kurczaka najlepiej jest pokroić w kostkę lub w paski, a brokuł na małe różyczki.

Przepis: Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brokułem

Ryż zapiekany z kawałkami fileta z piersi kurczaka i różyczkami brokułu pod serową pierzynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • słodka i ostra mielona papryka
  • 1 brokuł
  • 2 szklanki gorącego bulionu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż opłucz, osącz. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz je solą, pieprzem i papryką. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki.
  2. Przygotowanie do zapiekaniaNaczynie żaroodporne natłuść oliwą. Umieść w nim kawałki kurczaka i brokułu oraz ryż. Bulion zagotuj, wymieszaj z pozostałą oliwą, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalej nim składniki, wymieszaj.
  3. Pieczenie zapiekankiNaczynie przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zapiekankę posyp startym serem i wstaw jeszcze na ok. 10 minut do piekarnika. Gdy ser się rozpuści i zrumieni, zapiekanka jest gotowa. Przed podaniem posyp ją ulubioną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem.

Inne wersje zapiekanki ryżowej

Tę szybką zapiekankę ryżową da się też przygotować z nieco innych składników. Zamiast fileta z piersi kurczaka można użyć pałek kurczaka lub wytrybowanego mięsa z ud. Brokuł można zaś zastąpić fasolką szparagową, kalafiorem, marchewką czy papryką. Warzywa warto też ze sobą łączyć, dzięki czemu zapiekanka będzie jeszcze bardziej apetyczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...