Panierowane piersi z kurczaka nigdy nie smakowały tak dobrze. Ten prosty patent mam od znajomego
Odkąd poznałam ten patent, zawsze go stosuję, kiedy moi domownicy mają ochotę na panierowane filety z piersi kurczaka. Takie kotlety drobiowe jadłam lata temu u znajomego, który zaprosił nas na obiad. Zobaczyłam, że naciera mięso masłem i czosnkiem. Ten prosty pomysł dał wprost genialny efekt, bo nigdy wcześniej nie jedliśmy tak dobrych panierowanych kotletów z kurczaka
Jak zrobić panierowane filety z piersi kurczaka z czosnkiem?
W tym daniu nie ma nic skomplikowanego, a jedynym sekretem jest natarcie mięsa przed panierowaniem masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak naprawdę możesz zrobić kotlety z kurczaka jak zawsze, a jedyne co zmień, to właśnie dodatek czosnkowego masełka. Masło, którego używasz, powinno być miękkie, wtedy łatwo wymieszasz je z czosnkiem.
Kotlety można usmażyć na maśle klarowanym albo oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowym.
Przepis: Panierowane kotlety drobiowe z czosnkiem
Aromatyczne filety z kurczaka w chrupiącej panierce.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 802 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
na panierkę:
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaFilety z kurczaka delikatnie rozbij (najlepiej przez folię). Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Wetrzyj palcami w rozbite filety, mięso dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie kotletówKotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na złoto tak, aby mięso w środku nie było surowe (po ok. 7 minut z każdej strony).
Ważne: przy kotletach z mięsa drobiowego bardzo ważne jest, aby mięso było dokładnie usmażone. Jeśli nie masz pewności, rozkrój delikatnie jednego kotleta, aby sprawdzić, czy rzeczywiście mięso w środku jest gotowe. Aby sobie ułatwić smażenie, można też zrobić cieńsze kotlety, wówczas można grubsze kawałki filetów z piersi przekroić w poprzek na pół.
Z czym podawać panierowane filety z piersi kurczaka?
Tu niczym was nie zaskoczę, bo uważam, że proste i sprawdzone rozwiązania są najlepsze. Do dziś pamiętam, że mój znajomy zrobił do swoich kotletów zwykłą mizerię i gotowane ziemniaczki roztłuczone z odrobiną masła i posypane koperkiem. To kotlety idealne właśnie do takiego tradycyjnego obiadu. Oczywiście można je także podać z ryżem albo np. z frytkami.
Jeśli kotlety zostaną ci na drugi dzień, możesz je pokroić w plastry i położyć na kanapki albo dorzucić do sałatki.