Ta dietetyczna sałatka to moje ostatnie odkrycie. Przepis jest prosty, więc robię ją szybko

Dodano:
Sałatka z ogórka Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Najpopularniejszą sałatką z ogórka jest u nas mizeria. Jednak warto też poznać lekką, japońską sałatkę z ogórka, której smak doskonale podnoszą aromatyczne dodatki. Tę potrawę można podać do obiadu lub zjeść na przekąskę.

Ogórek to warzywo idealne na upał. Można go chrupać bezpośrednio, a także robić z niego surówki, sałatki i chłodniki. Ja ostatnio odkryłam ciekawą wersję sałatki z ogórka. Pochodzi z Japonii i nazywa się sunomono. Jest lekka, smaczna i doskonale orzeźwia. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do dań obiadowych, ale można ją też jeść na przekąskę.

Wartość odżywcza ogórków

Ogórki to smaczne, chrupiące warzywa. Są niskokaloryczne, bo w ok. 96% składają się z wody. 100 g ogórków dostarcza tylko ok. 15 kcal. Warzywo to zawiera niewiele węglowodanów, trochę błonnika, witamin A, C i K oraz soli mineralnych: potasu, magnezu i manganu. Można je jeść bezkarnie, zwłaszcza w upały. A to dlatego, że doskonale orzeźwia i nawadnia organizm.

Jak zrobić dietetyczną sałatkę z ogórków?

Japońska sałatka sunomono jest lekka i zdrowa. Zwykle robi się ją z cienko pokrojonych warzyw, które doprawia się lekkim sosem. Ta z ogórków jest nadzwyczaj smaczna i orzeźwiająca, wprost idealna na upał. A robi się ją łatwo i szybko.

Przepis: Sunomono – japońska sałatka z ogórków

Sałatka z plasterków ogórków doprawiona aromatycznymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe
  • sól
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ogórkówOgórki umyj, wytrzyj, odkrój końcówki. Pokrój je wzdłuż w jak najcieńsze plasterki. Umieść je w salaterce, oprósz solą, wymieszaj, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie ogórki osącz z płynu.
  2. Wykańczanie sałatkiOcet ryżowy wymieszaj z cukrem i sosem sojowym, tak by cukier się rozpuścił. Płynem polej ogórki, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp sezamem.

Wskazówka: Do sosu do sałatki można też dodać odrobinę japońskiego wina mirin lub zastąpić je słodkim, białym winem.

Japońska sałatka z ogórków – wskazówki

Japońską sałatkę z ogórków można podawać do dań obiadowych. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej. Doskonale sprawdzi się też w roli przystawki i przekąski. Aby smakowała wyśmienicie, pamiętaj o tych kilku rzeczach:

  • Na sałatkę z ogórków najlepiej wybierać ogórki o cienkiej skórce i z niewielką zawartością nasion. Wtedy da je się pokroić w cienkie plasterki.
  • Ocet ryżowy jest jednym z najdelikatniejszych w smaku, dlatego doskonale nadaje się do tej sałatki. W razie konieczności możesz go zastąpić octem jabłkowym.
  • Nasiona sezamu przed posypaniem sałatki warto podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu zyskają wyraźniejszy aromat.
  • Japońską sałatkę z ogórków można jeść od razu po przygotowaniu. Warto ją jednak schłodzić nieco w lodówce, bo w tym czasie jej smaki doskonale się przegryzą. A oto jeszcze kilka wskazówek dotyczących przygotowania tej sałatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...