Ta dietetyczna sałatka to moje ostatnie odkrycie. Przepis jest prosty, więc robię ją szybko
Ogórek to warzywo idealne na upał. Można go chrupać bezpośrednio, a także robić z niego surówki, sałatki i chłodniki. Ja ostatnio odkryłam ciekawą wersję sałatki z ogórka. Pochodzi z Japonii i nazywa się sunomono. Jest lekka, smaczna i doskonale orzeźwia. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do dań obiadowych, ale można ją też jeść na przekąskę.
Wartość odżywcza ogórków
Ogórki to smaczne, chrupiące warzywa. Są niskokaloryczne, bo w ok. 96% składają się z wody. 100 g ogórków dostarcza tylko ok. 15 kcal. Warzywo to zawiera niewiele węglowodanów, trochę błonnika, witamin A, C i K oraz soli mineralnych: potasu, magnezu i manganu. Można je jeść bezkarnie, zwłaszcza w upały. A to dlatego, że doskonale orzeźwia i nawadnia organizm.
Jak zrobić dietetyczną sałatkę z ogórków?
Japońska sałatka sunomono jest lekka i zdrowa. Zwykle robi się ją z cienko pokrojonych warzyw, które doprawia się lekkim sosem. Ta z ogórków jest nadzwyczaj smaczna i orzeźwiająca, wprost idealna na upał. A robi się ją łatwo i szybko.
Przepis: Sunomono – japońska sałatka z ogórków
Sałatka z plasterków ogórków doprawiona aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki sałatkowe
- sól
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania
- Krojenie ogórkówOgórki umyj, wytrzyj, odkrój końcówki. Pokrój je wzdłuż w jak najcieńsze plasterki. Umieść je w salaterce, oprósz solą, wymieszaj, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie ogórki osącz z płynu.
- Wykańczanie sałatkiOcet ryżowy wymieszaj z cukrem i sosem sojowym, tak by cukier się rozpuścił. Płynem polej ogórki, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę posyp sezamem.
Wskazówka: Do sosu do sałatki można też dodać odrobinę japońskiego wina mirin lub zastąpić je słodkim, białym winem.
Japońska sałatka z ogórków – wskazówki
Japońską sałatkę z ogórków można podawać do dań obiadowych. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej. Doskonale sprawdzi się też w roli przystawki i przekąski. Aby smakowała wyśmienicie, pamiętaj o tych kilku rzeczach:
- Na sałatkę z ogórków najlepiej wybierać ogórki o cienkiej skórce i z niewielką zawartością nasion. Wtedy da je się pokroić w cienkie plasterki.
- Ocet ryżowy jest jednym z najdelikatniejszych w smaku, dlatego doskonale nadaje się do tej sałatki. W razie konieczności możesz go zastąpić octem jabłkowym.
- Nasiona sezamu przed posypaniem sałatki warto podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu zyskają wyraźniejszy aromat.
- Japońską sałatkę z ogórków można jeść od razu po przygotowaniu. Warto ją jednak schłodzić nieco w lodówce, bo w tym czasie jej smaki doskonale się przegryzą. A oto jeszcze kilka wskazówek dotyczących przygotowania tej sałatki.