Piekę filety z kurczaka i posypuję je uwielbianym warzywem. To prosty obiad idealny na lato

Dodano:
Filety z kurczaka w pomidorach Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Filet z piersi kurczaka to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Latem lubię go łączyć z sezonowymi warzywami. Wtedy jest lekki i pełen smaku. Wprost idealny na obiad w ciepły dzień.

Lato obfituje w świeże warzywa i owoce, które warto wykorzystywać w sezonowych potrawach. Mają one doskonały aromat i smak i są w stanie ulepszyć niejedną potrawę. Tak też działa pomidor na pieczony filet kurczaka. Ten nieoczywisty składnik dodaje temu delikatnemu mięsu smaku i soczystości. Całe danie przypomina nieco włoską bruschettę, czyli pieczone kromki chleba obkładane świeżymi pomidorami. I trzeba przyznać, że efekt jest równie apetyczny i równie smaczny.

Czym warto doprawić filet z kurczaka?

Filet z piersi kurczaka ma delikatny, neutralny smak, dlatego dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można go doprawić świeżymi ziołami, papryką ostrą i słodką, musztardą, miodem czy sokiem z cytryny. Jeśli jednak finalnie upieczone mięso ma być zestawione z pomidorem, dobrze jest doprawić je dodatkami, które dobrze będą się komponowały z tym warzywem. I tu z pewnością warto postawić na czosnek oraz na bazylię lub oregano. Mięso to nie musi marynować się zbyt długo, bo szybko chłonie smaki i aromaty. Wystarczy 30-60 minut leżakowania w aromatycznych dodatkach.

Jak zrobić pieczone filety z kurczaka z pomidorami?

By przygotować pieczone filety z kurczaka z pomidorami, najpierw trzeba upiec mięso, a przed podaniem posypać je pokrojonymi pomidorami. Oczywiście warto je wymieszać z innymi składnikami, które poprawią smak potrawy.

Przepis: Pieczone filety kurczaka a la bruschetta

Pieczone filety kurczaka posypane świeżymi pomidorami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Do posypania:

  • 3 pomidory, np. malinowe
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie filetówFilety oczyść, opłucz, osusz. Każdy natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, bazylią, solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek, wymieszaj, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie filetówFilety z piersi kurczaka ułóż w naczyniu do zapiekania, przykryj. Piecz 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Wykańczanie daniaPomidory umyj, usuń stwardniałe kawałki i nasiona, pokrój w niedużą kostkę. Bazylię opłucz, osusz, oberwij listki. Posiekaj je, wymieszaj z pomidorami. Pomidorami posyp gorące danie, oprósz je solą i pieprzem, skrop oliwą i octem balsamicznym.

Czym jeszcze można posypać pieczony filet z kurczaka?

Posypanie upieczonego mięsa świeżymi dodatkami, to prosty sposób na poprawę smaku i wyglądu dania. Dobrze jednak, by składniki pasowały do charakteru dania i między sobą. Do kurczaka a la bruschetta można dodać nie tylko pomidory, ale też posiekaną natkę pietruszki, awokado, cebulę czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie ich z drobno pokrojoną lub porwaną białą mozzarellą, a nawet mini grzankami. By zaostrzyć smak dania, wystarczy pomidory połączyć z odrobiną posiekanej papryczki chili. Danie będzie wtedy przypominało nieco sałatkę, ale będzie smaczne, lekkie i orzeźwiające.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...