Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje
Filet z piersi kurczaka można przygotować na tyle sposobów, że trudno się nim znudzić. Mięso to można piec, grillować, smażyć, gotować i dusić. Do tego przyrządzać je w całości, nadziewać i kroić w kostkę lub paski. Forma pojedynczej piersi z kurczaka wprost idealnie nadaje się do nadziewania i starcza akurat na jedną porcję. Dziś pokażę wam, jak zamienić pospolity filet z kurczaka w efektowne i pyszne danie obiadowe.
Czym nadziać filet z piersi kurczaka?
Filet z piersi kurczaka bardzo łatwo zamienić w kieszonkę. Wystarczy naciąć go wzdłuż dłuższego lub węższego boku i napełnić farszem. Do nadziania fileta z piersi kurczaka można zastosować różne farsze. Doskonale sprawdzi się nadzienie z podduszonych pieczarek, ze szpinaku i sera, z suszonych pomidorów i mozzarelli albo z ulubionych warzyw.
Jak zrobić filety z piersi kurczaka nadziewane serem?
Przygotowanie filetów z piersi kurczaka nadziewanych serem jest proste i szybkie. Wystarczy głęboko naciąć filet i napełnić go serowym farszem. Ja robię farsz z sera ricotta, ale można go zastąpić serkiem kanapkowym, a nawet twarogiem sernikowym. Farsz trzeba doprawić, a napełniony nim filet owinąć szynką. Potem pozostaje już tylko pieczenie.
Przepis: Filety z piersi kurczaka nadziewane ricottą
Filety z piersi kurczaka nadziewane serem ricotta, pieczone w plastrach szynki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 150 g sera ricotta
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 4 plastry szynki dojrzewającej
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaFilety opłucz, osusz. Każdy natnij głęboko z węższej strony. Mięso natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Nadziewanie filetówRicottę wymieszaj z pozostałymi, przeciśniętymi ząbkami czosnku i listkami tymianku. Farsz dopraw solą i pieprzem. Napełnij nim nacięcia w mięsie, końce zepnij wykałaczkami. Każdy filet owiń plastrem szynki.
- Pieczenie filetówFilety ułóż w naczyniu do zapiekania, lekko skrop olejem. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10 minut, zanim je pokroisz.
Wskazówka: Plastry szynki można zastąpić wędzonym boczkiem.
Z czym podać filety z piersi kurczaka nadziewane serem?
Filety z piersi kurczaka nadziewane ricottą można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze też będą smakować z ugotowanym ryżem. Smacznym dopełnieniem tego obiadu będą np.: gotowane warzywa, zielona sałata czy lekka surówka z marchewki. Do dania nie trzeba podawać sosu, bo serowy farsz doskonale go zastępuje.