Tę przekąskę zrobię do oglądania finału Euro 2024. Oryginalny przepis na łódeczki z cykorii zdobyłem na ostatnim weselu
Cykoria to nie tylko pyszny dodatek do sałatek. Kształt jej liści sprawia, że świetnie sprawdza się również podczas serwowania zimnych i gorących przekąsek. Jeżeli nie przepadasz za gorzkim posmakiem cykorii, to możesz podać mięso mielone z meksykańską salsą w liściach sałaty lodowej, a także jako dodatek do pieczywa lub tortilli. To moim zdaniem te łódeczki z cykorii to przekąska idealna do chrupania podczas oglądania meczu lub innych rozgrywek sportowych.
Jak zrobić z cykorii przekąskę w stylu meksykańskim?
Pyszną przekąskę przygotujesz z kilku podstawowych składników. Zrobienie potrawy, która idealnie sprawdzi się nie tylko jako przekąska na mecz, ale także jako urozmaicenie codziennego oraz odświętnego menu, zajmuje niewiele czasu i pozwala uniknąć zmywania całej góry naczyń. Składniki niezbędne do przygotowania łódeczek z mięsnym farszem i pikantną salsą bez problemu znajdziesz na dziale z mięsem oraz warzywami w większości sklepów.
Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, zastępując mięso mielone wołowe, które jest dość drogie i ma specyficzny smak, delikatniejszą w smaku wieprzowiną (dobre będą szynka i chuda łopatka) lub dietetycznym drobiem (filetem lub udźcem z kurczaka lub indyka). Do sosu salsa polecam użyć słodkich, mięsistych pomidorów np. pomidorów malinowych, świeżej papryki ostrej, najlepiej papryki serrano, ale może być też papryczka chili, oraz dojrzałej limonki (opcjonalnie cytryny). Niezbędnym elementem sosu salsa jest świeża kolendra. Jeżeli nie przepadasz za specyficznym smakiem tego zioła, to możesz użyć natki pietruszki.
Jeżeli chcesz, żeby mięso było dobrze wysmażone (sypkie i delikatnie chrupiące), to zmniejsz ilość bulionu o połowę.
Przepis: Łódeczki z cykorii z mięsem i salsą
Liście cykorii wypełnione aromatycznym mięsem i meksykańską salsą Pico de gallo smakują i wyglądają obłędnie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 małe cykorie
Na farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól i pieprz
Na salsę Pico de gallo:
- 2 duże pomidory
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała ostra papryka
- 1 limonka lub cytryna
- 1/3 małego pęczka kolendry
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 1/3 małego pęczka kolendry
- 5 łyż3k zielonego groszku
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaNa patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia. Jeżeli używasz chudej wołowiny, wieprzowiny lub drobiu, to dodaj 3-4 łyżki oleju; używając tłustego mięsa mielonego, wystarczy, że dodasz 1-2 łyżki tłuszczu. Na rozgrzany olej dodaj mięso mielone i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, rozdrabniając widelcem lub łyżką powstające grudki. Smaż mięso mielone na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając, a następnie dodaj posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i wędzoną paprykę. Smaż mięso z warzywami przez kolejne 3-4 minuty, ciągle mieszając, zmniejsz moc palnika, dodaj bulion i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Gdy mięso zmięknie, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Dopraw mięso do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowując sypkie i chrupiące mięso mielone, nie zdejmuj patelni z ognia po odparowaniu płynu i poczekaj, aż farsz się przyrumieni.
- Przygotowanie liści na łódeczkiCykorię delikatnie podziel na pojedyncze liście. Każdy liść opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie sosu salsa Pico de galloZrób płytkie nacięcia u góry pomidorów (na krzyż), przełóż warzywa do odpornej na działanie wysokiej temperatury miski i zalej wrzątkiem. Odczekaj 20-30 sekund, a następnie odlej gorącą wodę, przelej pomidory zimną wodą i obierz ze skórki. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę i przełóż do miseczki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w małą kostkę lub cienkie piórka i dodaj do miski z pomidorami. Ostrą papryczkę również pokrój w niewielką kostkę (możesz usunąć gniazdo nasienne, żeby zmniejszyć ostrość salsy) i również dodaj do miski z pomidorami. Do pomidorów dodaj też umyte, osuszone i drobno posiekane liście z 1/3 pęczka kolendry. Wymieszaj składniki sosu salsa i dopraw sokiem z limonki oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj kolendrę do dekoracji potrawy, wyłuskaj świeży groszek lub ugotuj groszek mrożony. Udekorowanie potrawy młodym, surowym groszkiem, nadaje jej delikatnej słodyczy, równoważąc kwaśno-ostry smak sosu i gorycz cykorii. Groszek gotowany wpływa przede wszystkim na estetykę potrawy, bo ma neutralny smak.
- WykonaniePrzygotowane wcześniej liście cykorii napełnij ciepłym mięsem mielonym. Na mięsie ułóż salsę Pico de gallo i udekoruj potrawę niewielką ilością groszku oraz kolendrą (ilość wedle uznania).
Gotową przekąskę z cykorii podawaj na ciepło lub na zimno.